Výsledky Expo dětem - Maskot ČR: šneček Honzík

Sdílej
 
Česká republika už má svého maskota, který ji bude reprezentovat na světové výstavě Expo 2005 v japonském Aichi. Vzešel z nelehkého výběru mezi 940 návrhy, které jste poslali do celostátní výtvarné soutěže vyhlášené časopisem ABC a společností Dreyer.

Česká republika už má svého maskota, který ji bude reprezentovat na světové výstavě Expo 2005 v japonském Aichi. Vzešel z nelehkého výběru mezi 940 návrhy, které jste poslali do celostátní výtvarné soutěže vyhlášené časopisem ABC a společností Dreyer.

Foto
Soutěž proběhla pod záštitou paní Viktorie Špidlové a generálního komisaře české účasti na výstavě, pana Vladimíra Darjanina.
Čtyřkolový výběr
Foto
Vítězný maskot se musel probojovat čtyřmi vyřazovacími koly. V prvním kole vybrala každá škola tři nejlepší práce svých žáků a zaslala je do redakce ABC. Ábíčko poté vybralo z každého ze čtrnácti krajů České republiky po patnácti návrzích. Komise složená ze zástupců krajů a partnerů soutěže jejich počet zredukovala na pouhých 42 (3 z každého kraje). A teprve z nich Čestný přípravný výbor, jemuž předsedala paní Viktorie Špidlová, vybral konečného vítěze: šnečka Honzíka od osmileté Sáry Soukupové z Plzně.
Cesta do Japonska
Oznámení výsledků proběhlo 24. června v Toskánském paláci na Pražském hradě. Sára za vítězství získala dvě letenky a vstupenky na Expo 2005. S tatínkem tak bude mít příležitost navštívit výstavu, pro kterou maskota vytvořila.
Všech 42 finalistů získalo půlroční předplatné časopisu ABC, skleněnou sošku čápa od společnosti Preciosa a další ceny. Úplně všichni účastníci navíc dostali sladký dárek od firmy Emco.
Foto
Domácí škola
Sára vybojovala vítězství pro pražskou školu v Letohradské ulici, jejímž prostřednictvím se do soutěže přihlásila. Škola díky ní obdržela odměnu 10 000 Kč. Do Prahy však Sára dojíždí jen na zkoušky. Během školního roku byste ji ve třídě hledali marně, učí se totiž doma s maminkou.
Jaké sis dávala šance, když jsi šnečka do soutěže poslala?
Říkala jsem si, že bych mohla být aspoň trochu oceněná, ale v celkové vítězství jsem moc nedoufala, protože jsem věděla, že se soutěže zúčastní hodně dětí.
Proč ses rozhodla zrovna pro šneka? Není to úplně obvyklé zvíře...
Maskoti bývají různá zvířátka, třeba medvěd nebo liška. Ale nikdo ještě neměl šneka, tak jsem si říkala, že by to mohl být maskot České republiky na výstavě.
A proč jede na skateboardu?
Foto
Aby byl rychleji na Expu!
Šneček Honzík není první výtvarné dílo, se kterým jsi v nějaké soutěži uspěla. Až budeš velká, chtěla bys být malířkou nebo sochařkou?
To ne, já budu spíš farmářkou, protože se mi líbí zvířátka. Hlavně koně, ovce, psi a kočky.
Co tě na cestě do Japonska nejvíc láká?
Výstava a hodně moc zajímavých lidí.
To se teď asi budeš chtít o Japonsku něco dozvědět.
Foto
Už jsem si o něm četla. Zaujalo mě třeba, že se tam nesmí smrkat. Nebo smí, ale ne na veřejnosti. Jenom doma v nějaké komůrce.
Ábíčko čteš pravidelně?
Ano, odebírám ho. Čtu si tam ráda hlavně o zvířátkách a o známkách.
Ty sbíráš známky? To už je máš určitě z celého světa.
Z celého světa ne, svět je strašně velikej!
A japonské známky máš?
Ještě ne, ale určitě si tam nějakou koupím.

Autor

Ondřej Vrtiška