Velká soutěž o zvířatech - 1

Velká soutěž o zvířatech - 1
Sdílej
 
Poznejte slavného koně. První úkol z naší velké tříkolové soutěže inspirované světem zvířat je pro některé z vás možná jednoduchý, pro jiné naopak bude trošku náročnější než obvykle. Nuže, dejte se do pátrání. Jak se jmenoval kůň, o kterém je v následujícím miniportrétu řeč?

Tento anglický plnokrevník se narodil v hřebčíně v Šamoríně 29. dubna 1978, tedy v době, kdy ve stáji ve Světlé Hoře u Bruntálu začal se závoděním mladý nadaný jezdec - Josef Váňa. V říjnu 1979 koupila ryzáka za 120 tisíc korun stáj Agrochemického podniku ve Slavkově u Brna. Kůň si však po neoslnivé první závodní sezoně zranil koleno a jeho další kariéra byla velmi nejistá. Na jatkách neskončil díky tamnímu trenéru, který trpělivou léčbou koně problémů s kloubem zbavil. Váňa, pětinásobný vítěz pardubické steeplechase, koně získal velice lacině. Vytrénoval z něj přeborníka. V jeho sedle zvítězil čtyřikrát: v letech 1987-89 a 1991. V roce 91 mu ve výhře nezabránil ani pád. Za dva roky vběhla do startovního pole skupina extrémních ochránců koní a osm koní z rozhozeného stáda popadalo na Taxisu, včetně našeho favorita. Krátce nato si při tréninku zlomil korunkovou kost na zadní noze. Závody skončily, ale život Váňova oblíbeného koně nikoliv. Ve Světlé Hoře si trojnásobný nejlepší kůň České republiky užíval klidné výslužby a stal se obletovanou hvězdou i turistickou atrakcí. Utracen byl v důsledku zdravotních potíží ve velice vysokém věku 26 let. O koně jakého jména tedy jde?

Na nalezení správné odpovědi máte času dost, soutěž je tříkolová, zatím tedy řešení neposílejte, pošlete je až po splnění dalších dvou úkolů.
Úplná pravidla najdete na www.iabc.cz v sekci „soutěže“.

Přehled cen:

1. cena Přehrávač MP3 GoGEN MX 450 Inch,2 GB,FM + auto na setrvačník Policie + cestovní šachy
2. cena Přehrávač MP3 GoGEN MX 220,2 GB,FM + Obrazová encyklopedie Zvíře
3. cena Přehrávač MP3 GoGEN MX 220,2 GB,FM + cestovní domino
4.cena Apple iPod nano 4 GB + Micro plasma drak
5. cena Model auta: rádiem řízený tahač s kontejnerem
6. cena Lego Racers 4588
7. cena Universum – Všeobecná encyklopedie ve 4 svazcích
8. cena Stavebnice Údolí dinosaurů
9. cena Stavebnice Král džungle
10. cena Stolní hra Snap

Autor

Tereza Švejdová