Prázdninové výstavy v Náprstkově muzeu

Sdílej
 
Přes prázdniny probíhá v pražském Náprstkově muzeu řada zajímavých výstav. Seznámit se můžete s domorodým uměním Severní a Jižní Ameriky, prohlédnout si fotografie z Britské Kolumbie nebo Středního východu. Více se můžete také dozvědět o cestovateli Emilu holubovi a jeho názorech na Afričany a budoucí uspořádání tohoto kontinentu.

Lidé ze země cedrů
Jedná se o prezentaci deseti fotografických nástěnných kompozic s tématikou života a prostředí indiánů z Britské Kolumbie.
13. 6. - 14. 7. 2002; III. patro



Tváře Středního východu
Všední život obyčejných lidí od řeky Indu po Kurdistán ve fotografiích reportéra Břetislava Turečka. Výstava zachycuje pomalu plynoucí čas v západním Pákistánu, Afghánistánu, Íránu a severním Iráku a dokazuje, že Střední východ nežije jen násilím a politikou, ale i každodenními radostmi a starostmi miliónů bezejmenných lidí.
27. 6. - 4. 9. 2002; přednáškový sál


Emil Holub a Afričané
Výstava je zaměřena na názory Dr. Holuba o Afričanech a na jeho představy o budoucím uspořádání Afriky. Holubův africký světě pak bude konfrontován s dobovými názory běžnými v tehdejší raně koloniální Evropě.
21. 2. - 2. 6. 2002; III. patro


Cesty k bohům
Výstava představí současné formy domorodého náboženství původních obyvatel Severní a Jižní Ameriky. K prohlédnutí budou recentní sbírkové předměty z oblasti Mexika, Haiti a Peru a scénické rekonstrukce obřadů.
16. 5. - 29. 9. 2002; přízemí


Dotyk přírody - rytmus Afriky - Masky, keramika, kresba, malba, grafika
Život a umění přírodních národů - to je tématem této výstavy – výstavy výběru prací dětí z Ďáblic a okolí, žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Prahy 8, třídy učitelky Barbory Sládkové. Při své výtvarné tvorbě vycházejí z četby knih cestovatelů i jiných autorů, kteří popisují život, zvyky a vnitřní svět lidí z různých etnických kultur, lidí žijících v blízkém spojení s přírodou.
24. 5. - 23. 6. 2002; přednáškový sál