Národní muzeum o prázdninách

Sdílej
 
Kromě stálých expozic nabízí pražské Národní muzeum také řadu sezóních výstav. V článku najdete rozpis a podrobnosti o akcích, které jsou připraveny na oba letní měsíce.

POSELSTVÍ METEORITŮ
28. 3. - 27. 4. 2003; Panteon - 1. patro
Výstava upozorňuje na jedinečnost meteoritů - částí různých těles naší Sluneční soustavy - ať už jsou to zbytky planetek nebo komet nebo kusy, vyražené z Marsu nebo Měsíce. Meteority předávají informace o svém vzniku na mateřském tělese, o proměnách v průběhu času, o své meziplanetární dráze. Vystavené jsou jak meteority ze sbírky Národního muzea, tak i na krátkou dobu zapůjčené exponáty mimořádné hodnoty, jako např. poslední český meteorit Morávka, nebo vzácné meteority z pouští Libye a z Ománu.

80 LET ČESKÉHO ROZHLASU
16. 5. - 29. 6. 2003; Panteon a ochoz Panteonu
80 let rozhlasového vysílání u nás mělo různé peripetie. Vzdor tomu jde o souvislý a vázaný vývoj. Půjde především o technické aparatury a dokumentaci obrazovou a textovou. Rozsah demonstrovaného materiálu rozšíří projekce obrazových a poslech zvukových snímků.

JOSEF DOBROVSKÝ A KNIHOVNA NÁRODNÍHO MUZEA
5. 6. - 21. 9. 2003; Kabinet knižní kultury - přízemí
250.výročí narození Josefa Dobrovského v r. 2003 připomene Knihovna NM výstavou některých jeho autografů, vydání knih v této knihovně uchovaných, listinného materiálu, fotografií i osobních předmětů. Josef Dobrovský stál u zrodu Národního muzea a jeho knihovny; byl také vychovatelem v rodině hrabat Nostitzů, jejichž knihovnu v Nostickém paláci KNM rovněž spravuje.

PAŘÍŽ 1937
28. 5. - 28. 11. 2003; levá chodba v přízemí
Ing. Josef Voříšek (1902 – 1980) byl kromě jiného návrhářem karoserií v továrně Aero, fotografem z okruhu Sudkova a je přiřazován k české fotografické avantgardě. Z jeho mnoha prací byly pro tuto výstavu vybrány fotografie, které pořídil převážně r. 1937 na Exposition Universelle v Paříži a autosalonu tamtéž.

JAPONSKÝ DIVADELNÍ KOSTÝM
25. 6. - 24. 8. 2003; 1. patro Exkluzivní putovní výstavu tradičních kostýmů pro divadlo NO zapůjčila Národnímu muzeu významná sběratelská rodina Akira Yamaguchi. Tato výstava předvede 68 kusů kimon z 18. až 20. století vynikající výtvarné a řemeslné úrovně spolu s kostýmními doplňky, čelenkami a pásky. Zároveň budou moci diváci shlédnout dokumenty z výroby hedvábných nití a způsobu tkaní kimon.