Tankový den ABC!

Sdílej
 
Již potřetí bude poslední prázdninová sobota patřit tankům. Společně s Vojenským historickým ústavem pořádáme letos třetí ročník Tankového dne ABC ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech. Koná se v sobotu 27. srpna 2005 od 9 do 17 hodin. Vstup je zdarma.

Vzhledem k letošnímu výročí ukončení druhé světové války se tentokrát můžete těšit na ukázky bojové techniky právě z tohoto období.

Program

9.00 - otevření muzea
10.40–12.00 - TANK-SHOW - v akci se představí mnoho vzácných kusů vojenské techniky
12.00–14.00 - přestávka
14.00–16.00 - BOJOVÁ UKÁZKA - v bojové akci bude předveden konec války na českém území s bojovou technikou

Co vás čeká

V ukázkách uvidíte kromě bojové techniky ze sbírek VHÚ také vozidla v soukromém vlastnictví vojenských nadšenců. Hrané boje předvede Klub vojenské historie Gardekorps a další.
Ve volných chvílích si můžete prohlédnout bohaté sbírky bojové techniky lešanského muzea nebo zkusit štěstí ve znalostní soutěži u stánku ABC.

Významné muzeum

Vojenské technické muzeum Lešany najdete přibližně 30 km jižně od Prahy mezi obcemi Krhanice a Lešany. Bylo vybudováno roku 1996 v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren. V současné době expozici tvoří více než 350 historických tanků, kanonů, motocyklů a obrněných nákladních i osobních vozidel pocházejících z období od roku 1890 až do současnosti. Sbírky jsou uloženy v sedmi halách, pod šesti přístřešky i na volném prostranství. Rozsahem a složením sbírek s nejedním světovým unikátem se lešanské vojenské muzeum řadí mezi nejvýznamnější v Evropě.

Jak do Lešan?

Autem - z Prahy směr Jesenice - Jílové u Prahy - Kamenný Přívoz - Prosečnice - Krhanice - Lešany.
Vlakem - ze stanice Praha-hlavní nádraží, Praha-Vršovice nebo Praha-Braník směr Týnec nad Sázavou do stanice Krhanice a dále 500 metrů pěšky přes most (vlak jede po trase známého posázavského Pacifiku malebným údolím řeky Sázavy). Letos bude opět z Prahy do Lešan vypraven i speciální vlak s parní lokomotivou, je však nutné si včas rezervovat jízdenku na nádraží Praha-Braník.