Evropská noc pro netopýry 2009

Evropská noc pro netopýry 2009
Sdílej
 
Evropská noc pro netopýry se koná pravidelně na přelomu srpna a září na řadě míst po celé Evropě.

Na této akci se díky zajímavému programu seznámíte s těmito zajímavými živočichy, s jejich výzkumem, ochranou a dosavadními poznatky o jejich životě.

V následujícím seznamu naleznete stručný přehled všech 31 akcí konaných v roce 2009 v jednotlivých krajích ČR.


Středočeský kraj

Lom na Chlumu u obce Srbsko (okr. Beroun)
V sobotu 22. srpna od 10:00 hod. exkurze do netopýřího zimoviště v Srbských jeskyních (nutná helma, čelovka a pevné boty), od 14:00 hod. netopýří hrátky a soutěže o ceny, ukázky výzkumných metod (např. detektorování), ukázky ochočených trvale handicapovaných netopýrů (možnost krmení, hlazení), výstava fotografií a další. Večerní odchyty do sítí v režii CHKO Český kras.
Hrad v Týnci nad Sázavou (okr. Benešov)
V pátek 28. srpna od 20:00 hod. Pozorování kolonie netopýra velkého v hradní věži spojené s promítáním a přednáškou, ukázka ochočených handicapovaných netopýrů, vycházka k řece a sledování netopýrů ultrazvukovými detektory, doprovodný program pro děti.
Vrané nad Vltavou (okr. Praha - západ)
V pátek 4. září od 20:00 hod. v Ekocentru Zvoneček. Přednáška spojená s ukázkou péče o trvale handicapované ochočené netopýry, následná vycházka do okolí a pozorování netopýrů ultrazvukovým detektorem.
Hrad Křivoklát (okr. Rakovník)
V sobotu 5. září od 19:30 hod. na dolním nádvoří hradu. Součástí programu bude přednáška s promítáním, prezentace výzkumných metod (odchyt, ultrazvukový detektoring v praxi), ukázky ochočených trvale handicapovaných netopýrů (možnost krmení, hlazení), doprovodný program pro děti a překvapení.



Jihočeský kraj
PR Vrbenské rybníky u Českých Budějovic (okr. České Budějovice)
V pátek 28. srpna, sraz účastníků ve 20:00 na zastávce MHD Vltava. Komentovaná vycházka spojená s pozorováním netopýrů pomocí ultrazvukových detektorů.

Hrad Šelmberk u Mladé Vožice (okr. Tábor)
V sobotu 29. srpna od 20:00 hod. Odchyt netopýrů do sítí a jejich sledování ultrazvukovými detektory, ukázka ochočených handicapovaných netopýrů, promítání a doprovodný program pro děti, noční návštěva hradní věže.

Chýnovské jeskyně (okr. Tábor)
Pravděpodobně pátek 4. září, termín konání a program akce bude upřesněn později - http://www.ceson.org/


Karlovarský kraj
Hrad Loket (okr. Sokolov)
V sobotu 29. srpna od 20:30 hod. Výstava, soutěže pro děti i dospělé, přednáška o netopýrech a ukázky jejich výzkumu – např. detektorování, odchyt do sítí a ukázky odchycených netopýrů.

Horní Hrad (okr. Karlovy Vary)
V pátek 21. srpna od 19:30 do 22:30 hod. Přednášky, ukázky odchytu a kroužkování netopýrů, sledování pomocí ultrazvukového detektoru, paralelně prohlídka hradu, soutěže pro děti, soutěžní kviz pro dospělé, mikro-výstava o netopýrech a podzemí a na závěr programu ohnivá show. Vstupné jako při běžné prohlídce hradu.


Plzeňský kraj

Zámek Horšovský Týn (okr. Domažlice)
V pátek 28. srpna od 20:30 do 01:00 hod. Výstava, soutěže pro děti i dospělé, přednáška o netopýrech a ukázky jejich výzkumu – např. detektorování, odchyt do sítí a ukázky odchycených netopýrů.

Kašperské Hory (okr. Klatovy)
V pátek 7. srpna od 18:00 do 24:00 v informačním středisku NP Šumava. Po přednášce následuje exkurze ke štolám v Amálině údolí, kde jsou připraveny ukázky odchytu netopýrů a detektorování.

Žihobce (okr. Klatovy)
V pátek 18. září od 17:00 hod. v zámeckém parku. Přednáška, odchyt do sítí, ukázky odchycených netopýrů a detektorování, soutěže pro děti a návštěva zámecké půdy, která je evropsky významnou lokalitou obývanou kolonií vrápence malého.


Pardubický kraj

Chrudim (okr. Chrudim)
V pátek 4.září od 20.30 hod. v městském pa rku Střelnice. Na programu je ukázka odchytu netopýrů, detektoringu a také povídání o netopýrech s malou soutěží pro návštěvníky.

Přelouč (okr. Přelouč)
V úterý 1. září 2009 od 19:00 hod. v malém sále Záložny v Přelouči. Na programu je přednáška o netopýrech, následovat bude procházka po městě s detektorem a odchyt netopýrů do sítí.


Liberecký kraj

Liberec – Hanychovská jeskyně (okr. Liberec)
V pátek 28. srpna od 21:00 do 23:00 hod. Přednáška, detektorování, odchyt do sítí, ukázky odchycených netopýrů a péče o handicapované jedince, prohlídka výstavy, možnost získat pamětní razítko.

Ledová jeskyně a j. Naděje - Lužické hory (okr. Česká Lípa)
V pátek 4. září od 21:00 do 23:00 hod. Přednáška, detektorování, odchyt do sítí, ukázky odchycených netopýrů a péče o handicapované jedince.

Skalice u České Lípy (okr. Česká Lípa)
V pátek 4. září od 21:00 do 23:00 hod. Přednáška a promítání diapozitivů a filmu, ukázky výzkumných metod (detektorování, odchyt do sítí), ukázky odchycených netopýrů, informace o možnostech soužití lidí a netopýrů v panelových i rodinných domech, doprovodná výstava.


Ústecký kraj

PR Vápenka u Krásné Lípy (okr. Děčín)

V sobotu 5. září od 20 hod. Přednáška, vědomostní kvíz o ceny pro děti i dospělé, pozorování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru, ukázky netopýrů odchycených do sítí. Vhodné i pro děti.



Královéhradecký kraj

Zámecký park Vrchlabí (okr. Trutnov)
V sobotu 29. srpna od 20:00 hod. Přednáška a promítání filmu, pozorování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru a poslech nahrávek netopýřích hlasů, ukázky netopýrů odchycených do sítí.

Staré Hrady (okr. Jičín)
V pátek 18. září od 19:00 do 22:00 hod. Přednáška s ukázkou metod výzkumu netopýrů, pozorování pomocí ultrazvukového detektoru, možnost získání pamětního razítka a propagačních materiálů.

Josefov (okr. Náchod)
V sobotu 12. září od 20:00 a 22:00 hod. sraz účastníků před vchodem do podzemí (dřívější začátek přednostně pro zájemce s malými dětmi). Přednáška spojená s odchytem netopýrů do sítí, ukázkou odchycených zvířat a pozorování pomocí ultrazvukového detektoru.



Kraj Vysočina
ZOO Jihlava

V pátek 21. srpna od 19:00 do 22:00 hod. Přednáška doplněná ukázkami metod výzkumu netopýrů, ukázky živých netopýrů a jejich pozorování pomocí ultrazvukových detektorů.

Velké Meziříčí (okr. Žďár nad Sázavou)
V pátek 4. září od 19:00 hod. Přednáška, vlastivědná vycházka a ukázka živých netopýrů.

Městské muzeum Velká Bíteš (okr. Žďár nad Sázavou)
V pátek 25. září od 18:00 do 22:00 hod. Přednáška, ukázky metod výzkumu netopýrů, odchycených netopýrů a muzejních preparátů letounů, vědomostní kvíz.


Jihomoravský kraj

Mikulov - jeskyně Na Turoldu (okr. Brno – venkov)
V sobotu 29. srpna od 20:00 do 23:00 hod. Přednáška, ukázky odchytu do sítí a detektorování, ukázky živých netopýrů a poslech nahrávek jejich sociálních hlasů.

Starý zámek Jevišovice (okr. Znojmo)
V sobotu 5. září od 19:30, 20:30 a 21:30 hod. Přednáška o netopýrech a historii zámku, pozorování letní kolonie netopýra velkého, odchyt do sítí, ukázky odchycených netopýrů a sledování pomocí ultrazvukového detektoru.

Jeskyně Výpustek v Moravském krasu (okr. Brno)
V sobotu 5. září od 17:00, 17:45, 18:30 a 19:15 hod. Kromě přednášky o netopýrech, detektorování, odchytu do sítí a ukázky odchycených netopýrů je připravena výstava, možnost prohlídky jeskyně a prodej propagačním materiálů.



Moravskoslezský kraj
Karlova Studánka (okr. Bruntál)
V pátek 4. září od 18:30 do 22 hod. Přednáška, ukázky odchytu do sítí a detektorování, ukázky živých netopýrů, poslech nahrávek sociálních hlasů netopýrů, výtvarná soutěž pro děti.

Slezské zemské muzeum v Opavě (okr. Opava)

V pátek 11. září od 19:00 do 22:00 hod. v historické výstavní budově Slezského zemského muzea. Přednáška s doprovodným programem, nový film Netopýři Hranické propasti, ukázky chiropterologických metod, výstavka preparátů, malování a skládání netopýrů, výstavka kreseb a maleb dětí z minulých ročníků EBN, prodej propagačních materiálů, pamětní vstupenka.

Více informací na webu:

(http://www.ceson.org/)