Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Chci si pořídit psa, ale mám alergii na srst, takže potřebuji takového, který může být celou dobu venku. Líbí se mi husky, labrador a ovčák. Všichni v rodině rádi jezdíme na kole a chodíme na výlety. Jaký pes by se pro nás hodil? Petr J., Ústí nad Orlicí

Štěně knírače se živě zajímá o vše, co se kolem něj dějeKvůli alergii je vhodné zvolit psa, který nelíná. Kromě pudlů jsou to drátosrstí teriéři (erdel, velšteriér, foxteriér, kerry blue teriér) nebo knírači. Pro sportovně založenou rodinu, jako je ta tvoje, by se asi nejvíc hodil erdelteriér - je dostatečně velký, silný, zdatný a energický, přitom váží jen kolem 30 kg. Všichni vybraní psi (husky, německý ovčák, labrador) jsou huňatí a značně línají celý rok, obzvlášť na jaře a na podzim. Pes sice může být ubytován celoročně ve venkovním výběhu (v kotci se zateplenou boudou), ale potřebuje lidskou společnost i v době, kdy není na procházce a nikdo z rodiny nemá ani práci na zahradě. Je nutné, aby směl alespoň na několik hodin za lidmi do bytu. Nejvhodnější je k tomu rušná místnost, ve které se rodina schází a kde tráví více času pohromadě, například kuchyně. Aby vám pes skutečně věřil a nechal se sebou manipulovat (ošetřovat se, upravovat srst atd.), potřebuje alespoň do půl roku svého věku intenzivní pozornost, fyzický kontakt, důslednost a lásku, a to nejde zajistit, když s vámi nebude moci "bydlet". Spát a trávit čas, kdy nikdo není doma, může samozřejmě v kotci, ale když přijde první člen rodiny domů, měl by ho pustit a vzít s sebou. Jen tak ze štěněte vyroste dobře přizpůsobený, vlídný a spolehlivý dospělý pes.

Své otázky týkající se chovatelství a pěstitelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.

Autor

Foto Zdena Martinová