Fingerboarding

Sdílej
 
Prsty na prkně SBĚRATELSTVÍ Není to žádná legrace, učit se v mém věku skejtborďátské parádičky, navíc když jsem na prkně nikdy předtím nejezdil. Ollie už jsem zvládl, teď je na řadě slide. I když nepoužívám žádné chrániče, pádů se bát nemusím. Přesto je to dřina. Znovu a znovu skáču na hranu klávesnice a zkouším se sklouznout.

V dnešním ABC najdete popis základních triků s fingerboardemFingerboard. Skejťákům asi nemusím říkat, co to je. Tato relativně nová hračka se ve světě stává stále větším fenoménem. Jedná se o maličké skateboardové prkénko, dlouhé jen 96 mm, na kterém místo nohama stojíte dvěma či třemi prsty. S fingerboardem se dají dělat stejně neuvěřitelné skoky a triky jako se skutečným skateboardem a ke svému sportovnímu vyžití vystačíte se hřištěm o rozměrech psacího stolu. Jízdě s prstoskejtem se říká fingerboarding.

Jak to vzniklo

Fingerboarding vznikl před několika lety v Americe. Jedna firma, vyrábějící skateboardy vyrobila pro své zákazníky přívěsky na klíče v podobě malého prkna. Prkénko mělo funkční kolečka, a tak netrvalo dlouho a šikovní milovníci skateboardingu zjistili, že se pomocí prstů dá přívěsek ovládat, jako byste jezdili na skutečném prkně. Radost z jízdy kazil jen řetízek s kolečkem na klíče, pevně připevněný vzadu k prkénku. Velký zájem o přívěsky a zároveň jejich nedokonalost pro hraní, daly vzniknout skutečnému fingerboardu, co nejpřesnější replice velkého prkna. Trucky, tedy nápravy fingerboardu, se začaly vyrábět kovové a umělohmotná kolečka vyměňovací. Když si koupíte fingerboard, budete mít tedy v balení i montážní klíč na výměnu koleček.

Sběratelská záležitost

Na sbírku motýlů už dneska sotva nějakou slečnu nalákáte. Není daleko doba, kdy se sbíraly pogy, ale i s těmi už jste v novém tisíciletí vedle jak ta jedle. Dnes se sbírají jiné věci. Například fingerboardy. Už ve chvíli, kdy první fingerboardy sjížděly z výrobní linky, bylo jasné, že je na světě nový sběratelský artikl. Spodní část decků, tedy vlastních prkének fingerboardů, skýtá plochu, byť maličkou, pro různé nápisy či grafické motivy. To samozřejmě platí i pro velká prkna a zde je plocha dokonce větší. Těžko si ale někdo bude do sbírky kupovat různobarevné skateboardy. Za prvé by se taková sbírka pěkně prodražila a za druhé - obyčejné skejty na poličku v pokojíčku nepostavíte. Fingerboardy jsou zkrátka pro sbírání jako stvořené. Kolečka i osy fingerboardu lze snadno vyměnit 1 - kingpin 2 - deck 3 - wheels 4 - trucks

Vždy po ruce

Fingerboarding je naprosto nenáročný sport. Stačí si pořídit prkénko (v kterémkoli skateshopu zhruba za 200 až 300 Kč) a můžete začít jezdit. Kdekoli. A nemyslete si, že je to jen tak. Naučit se základní triky fingerboardingu je pěkná dřina. I fingerboarding má své mistry a dostat se mezi špičku chce velkou píli, trpělivost a samozřejmě i dávku šikovnosti. Naštěstí své prkno můžete mít stále u sebe v kapse. Oblíbené skejťácké triky pak můžete zkoušet o přestávce ve škole na lavici, doma v obýváku, s kamarády venku. Stačí si jen najít vhodné hřišťátko s rovným povrchem. Ale co si takhle pěkně zařádit na u-rampě? Takový terén budete asi hledat těžko.

Rampičky a lavičky

Základem vašeho finger skateparku by měla být rampa se zábradlímFingerboardové firmy vyrábějí v měřítku k boardům i vlastní rampy a jiné překážky, se kterými se může skejťák ve městě setkat. Originální skatepark s plastovými rampami, lavičkami a schody se zábradlím by vás však v obchodě přišel pěkně draho. Chcete-li to s fingerboardingem zkusit, vyrobte si první skatepark doma sami. Můžete použít třeba starou, nepoužívanou stavebnici, lepenku či překližkové desky.

Prstosporty

Ať se vám zdá ježdění s malým prkénkem jakkoli postavené na hlavu, vězte, že je to opravdu zábavné. A není to jediná prstoobdoba velkého sportu. Stejné oblibě se těší například fingerbiking, což je hra s malou maketou kola či motocyklu (samozřejmě bez skutečného motoru). Minibicyklům se říká také fingerBMX, protože jsou imitací právě této kategorie krosových kol. Ovládají se dvěma prsty - ukazováček je mezi řídítky a prostředníček na sedadle. Stejně jako u fingerboardu můžete jezdit v malé u-rampě, skákat přes překážky a provádět různé triky. Ještě podivnější se může zdát fingersnowboard, ke kterému sice nutně nepotřebujete sníh, ale ukazovák a prostředník máte pevně přichyceny k prknu. A aby nepřišli zkrátka ani milovníci vodních sportů, vyrábějí se i fingersurfy a fingerwakeboardy. Jak ale takoví surfaři hledají ty správné vlny, zůstává pro mne záhadou. K prkénku výrobce dodává trubkový klíč, šroubovák a náhradní kolečkaVšem těmto hrám se souhrnně říká fingergame a všechny se dají sbírat. 1 - nose 2 - griptape 3 - tail

V ŘEČI PRKÝNKÁŘŮ

Balance - rovnováha Ollie - jednoduchý skok, základ všech triků Grind - sklouznutí po jednom či obou trucích, např. po zábradlí Slide - sklouznutí deckem např. po zábradlí Combo - kombinace dvou nebo více triků za sebou Deck - samotné prkénko bez os a kol Nose - přední část fingerboardu (skejtu) Tail - zadní část fingerboardu Trucks - kovové osy boardu (nápravy) Wheels - kolečka Griptape - horní části decku z jemného brusného papíru proti skluzu Kingpin - nosný šroub trucku