Největší z gekonů

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO Gekoni jsou samostatnou čeledí řádu ještěrů a převážná většina z nich patří k nočním živočichům. Jedním z nejkrásnějších a zároveň snadno chovatelným druhem je největší z nich - gekon obrovský (Gekko gecko). Tento krásně modrozeleně zbarvený ještěr s nápadnými oranžovými skvrnami obývá tropické lesy jihovýchodní Asie. Dorůstá až 30 cm délky, samičky bývají menší a nenápadněji zbarvené.

Chovné zařízení

Vysoká nádrž s několika větvemi a osázená rostlinami je pro gekony ideálníGekon obrovský má na nohou přísavné lamely, takže dokáže využívat všechny stěny nádrže. Díky tomu nemusí mít terárium tak velké, jak by vyžadoval jiný živočich této velikosti, postačí mu nádrž o minimálních rozměrech asi 50 x 50 - 60 cm, tj. raději vyšší než širší, a hluboká kolem 40 cm. Gekoni sice dobře šplhají i po skle, ale obložíte-li jim zadní stěnu (případně i stěny boční) kameny či plochými kusy kůry, bude se jim v teráriu běhat lépe, navíc je to dekorativnější. Nádrž musí být vyhřívaná, stačí vhodně umístěná žárovka, nanejvýš však 40 W pro hodně velkou nádrž. Chcete-li v nádrži pěstovat i nějaké rostliny, což je v tropickém teráriu docela vhodné a žádoucí, umístěte do nádrže raději zářivku, která zároveň nádrž osvětluje a umožňuje rostlinám růst. Pro stromové živočichy nesmí chybět několik silnějších větví, po nichž mohou šplhat, a nutná je samozřejmě i větší miska na vodu. Na dno dejte rašelinný substrát, který dobře drží vlhkost. Nezbytné větrání zajistěte síťkou v horní či boční stěně terária.


Čím krmit

Díky přísavným lamelkám na spodní straně prstů se gekon udrží i na skleV přírodě se tato zvířata živí téměř výlučně hmyzem, příležitostně si pochutnají i na nějaké menší ještěrce, vyberou ptačí hnízdo nebo čerstvě narozená, ještě holá mláďata drobných savců. Také v teráriu jim nejlépe vyhovuje krmení většími druhy hmyzu - cvrčky či šváby, v nouzi nejvyšší i moučnými červy. Máte-li možnost, přikrmujte je občas čerstvě narozenými laboratorními myšaty nebo potkany. Pokud se však budete o gekony starat pravidelně, časem si na vás tato zvířata zvyknou, přestanou se bát a můžete se pokusit naučit je přijímat krmivo přímo z pinzety. Jakmile se to naučí, máte vyhráno, ochočení gekoni velmi ochotně žerou kousky syrového hovězího masa, jater, srdce nebo kousky masa rybího. Pokud máte dostatek dospělých myší a málo mláďat, lze jim je také podávat - zabité a naporcované na přiměřené kousky (podmínkou opět je, že jsou zvyklí přijímat nehybnou potravu z pinzety). Dokončení v příštím čísle

Pozor!

Protože umělá či uměle vypěstovaná strava neobsahuje všechny potřebné živiny, nesmíte zapomínat na občasné přídavky vitaminů a vápníku, to je důležité hlavně pro rostoucí mláďata.