Velkofilm snadno a rychle

Sdílej
 
Filmové řemeslo patří k jednomu z nejzajímavějších. Dostane se k němu však jen málokdo. Co si ale natočit animovaný film doma? Teoreticky stačí kamera schopná snímat po jednom okénku. K tomu vám nejlépe poslouží digitální kamera spojená s počítačem - nejlépe sada k tomu určená - Lego Studios. Vždyť lego je pro vytváření animovaných filmů jako stvořené.

Úplně malé studio

Kamera, klapka, jedem! Filmové studio v akciZákladem Lego Studios je stavebnice hollywoodského studia se vším všudy. Najdete tu hroutící se kulisy domů, zařízení simulující pukající zem, dinosaura i zvětšeninu jeho nohy pro detailní záběry. Dinosaurus zde ale není hlavní hvězdou, tou je malá digitální kamera se zabudovaným mikrofonem (připojená do počítače přes rozhraní USB) a povedený střihací software. K ovládání kamery slouží speciální rampa (samozřejmě složená z lega) umožňující její plynulý pohyb ve všech směrech. To oceníte především při natáčení po jednom okénku - nehrozí, že kamerou nechtěně pohnete.

Živě, nebo animovaně?

Natáčet můžete každé "políčko filmu" zvlášť a nebo živěPřed natáčením si musíte rozmyslet, zda budete scénu snímat souvisle (vhodné na záběry padajících domů a jiných věcí, které se obtížně kontrolují), nebo pohnete figurkou okénko po okénku, aby při rychlém přehrávání vznikla iluze pohybu. Kamera se vzhledem k poměrně malé snímkovací frekvenci hodí více pro natáčení po jednotlivých obrázcích - většina rychlejších "živých" záběrů je totiž mírně rozmazaná. Přímo na kameře lze tlačítkem snímat jednotlivé obrázky (není to ale moc šikovné, protože jí můžete pohnout) a ostřit, vše ostatní ovládáte na monitoru.

Digitální střižna

Zpracování natočeného materiálu je na téměř profesionální úrovniKvalita filmu stojí na zpracování natočeného materiálu. K tomu slouží střihací software. Na časové ose můžete jednotlivé záběry stříhat za sebe, měnit jejich délku, přimíchávat hudbu (buď ze souboru, nebo hudebního CD) a zvuk (k dispozici je mnoho hotových zvuků, a pokud by vám nevyhovovaly, můžete si nahrát vlastní - stačí mluvit či hlučet do kamerky). K filmu samozřejmě patří i triky. Některé budou muset zvládnout vaši herci, ale v lecčems vám pomůže počítač. Do záběrů můžete zakomponovat oheň, blesky nebo třeba pohled přes zaměřovač. Slouží k tomu masky, které lze umístit přes hotové záběry. V software nechybějí ani klasičtější funkce. Můžete přidat titulky či nastavit, jak budou vypadat přechody mezi scénami (stmívačka apod.).

Filmařská škola

Samotná kamera je velice jednoducháMálokdo ovšem umí filmovat. Proto je zde podrobný manuál se spoustou filmařských rad. Dozvíte se, jak napsat scénář, dotvořit okolí scény či jak postavit kameru, aby záběr vypadal dojemně nebo třeba strašidelně - prostě vše, co potřebujete k natáčení vědět. Lego Studios je dobře vymyšlená hračka - má však dvě slabiny. Tou menší je anglická verze softwaru (manuál je ale přeložen do češtiny a většina funkcí se ovládá přes ikony). Tou větší je cena, která se pohybuje okolo osmi tisíc korun. Pokud se vám ale tato stavebnice dostane do rukou, určitě něco natočte, při troše snahy vypadá výsledek vždy k světu.