Makakové: Makak rhesus

Sdílej
 

Makak rhesus býval kdysi jednou z nejznámějších opic vůbec. Nechyběl totiž v žádném cirkuse či zvěřinci. Mnoho jich také bylo chováno v chovných zařízeních při lékařských výzkumných ústavech a laboratořích, kde byli využíváni jako velice důležitá zvířata při lékařských pokusech.
Domovem rhesuse je poměrně rozsáhlé území od Afghánistánu přes Indii, Barmu až po Vietnam a nejjižnější Čínu. Na tak velkém a členitém území se samozřejmě vytvořilo několik zeměpisných ras. Ty, které obývají hory, jsou velké, s dlouhou hustou srstí, zatímco například rasa z jižních části Indie je drobnější a srst má krátkou a řídkou.
Rhesus žije ve velkých stádech a setkat se s ním můžeme v kterémkoliv prostředí - přímo ve středu města na historických památkách, v klášterech, na vesnicích nebo v divokých pralesích. Domorodci ho nepronásleduji, ani když hoduje na jejich polích, ačkoliv nepatři mezi posvátná zvířata. Hinduistické náboženství je však vůči přírodě velice milosrdné a nedovoluje zabíjet zvířata nebo jim ubližovat. Po staletí tak žije rhesus ve vzácné shodě s lidmi.
Poptávka výzkumníků po rhesusech byla v jednu dobu taková, že indická vláda byla nucena vydat nařízení omezující jejich vývoz. Byla na nich zkoušena prakticky veškerá léčiva a v jednom případě se jméno této opice dokonce zapsalo do historie - v červených krvinkách je asi u 85 96 lidí antigen, který nazýváme Rh faktor. A toto Rh je právě zkratka slova rhesus.