Slimáci: Plzák lesní

Sdílej
 

Plzák lesní patří do čeledi plzákovitých (Arionidae), řádu stopkookých (Stylommatophora), podtřídy plžů plicnatých (Pulmonata). Tělo volně lezoucího plzáka je až 15 cm dlouhé a 1 5 až 2 cm široké. Štít je vpředu i vzadu přirostlý, hrubě zrnitý. V jeho přední polovině je na pravé straně nápadně velký otvor, pneumostom, který se může široce rozevřít a přivádí vzduch do plicní dutiny. Vrchní část těla je hluboce rozbrázděna dlouhými pokožkovými hrbolky, chodidlo je jednobarevně šedé s nepatrně světlejším středním polem. Konec těla je zaokrouhlený, bez kýlu, zbarvení velmi proměnlivé, hnědé až černé, s načervenale lemovaným chodidlem. Na teplých stanovištích najdeme plzáky cihlově červené až oranžové (na Berounsku). Sliz je u červených forem oranžový, u tmavých bezbarvý, na chodidle u všech forem bezbarvý. Je mimořádně vazký a nelze jej dlouho smýt. Z ulity zbylo jen několik vápenitých zrn pod štítem. Obývá vlhké jehličnaté i listnaté lesy, místy je i v křovinách a na loukách, často i v blízkosti lidských sídel. Je všežravý, živí se rostlinnými částicemi, houbami i rozkládajícími se mršinami nebo starými kostmi. Obývá střední a západní Evropu, u nás hlavně Čechy a Moravu, ve východní části státu není jeho výskyt prozkoumán. Zaměnit ho lze za černé formy slimáka popelavého nebo slimáka největšího, ale liší se oblou zádí a umístěním pneumostomu. Příbuzný Arion ater žije v západní Evropě a na naše území patrně nezasahuje. Liší se jen anatomickými znaky.

 

Hry