Mochny: Mochna písečná

Sdílej
 

Mochna písečná. Má pětičetné květy se žlutými korunními plátky. Rostlina je nízká, polštářovitá. Lodyhy i listy jsou hustě chlupaté až šedoplstnaté. Důležitým rozlišovacím znakem je hvězdovitý (rozvětvený) tvar alespoň některých chlupů na rubu lístků: lze jej rozeznat pod dobrou silnou lupou.
Je to vytrvalá bylina. Z větví vícehlavého oddenku vyrůstají přízemní růžice troj-, pěti-, případně až sedmičetných listů, krátce řapíkatých, se špičatými palisty, z přisedlých, klínovitě obvejčitých, vpředu vroubkovaných lístků. Květonosné lodyhy vyrůstají po straně přízemních listových růžic, jsou poléhavé až vystoupavé, 5 až 15 cm dlouhé. Lodyžní listy jsou trojčetné, s vejčitými palisty, spodní krátce řapíkaté, horní přisedlé. Květy na dlouhých stopkách měří 0,5 až 1,5 cm v průměru a mají sytě žluté korunní plátky. Plody jsou nažky.
Rozkvetlá mochna písečná je zpravidla hustý polštářek posetý květy. Kvete v březnu a dubnu. Je to rostlina převážně skalní, vyskytuje se ve skalních spárách a štěrbinách, na skalních plošinkách s mělkou vrstvou nevyvinuté půdy, nebo i na sutích a kamenitých stráních. Vždycky roste na stanovištích výslunných, teplých a suchých, zřetelně dává přednost vápencovému podkladu. Roste u nás pouze v teplých krajích v nížinách a pahorkatinách, kde ji najdeme i na travnatých stepích, případně i na světlých místech v lesostepích a teplých doubravách.