Mochny: Mochna přímá

Sdílej
 

Mochna přímá. Má květy velké, pětičetné, se žlutými korunními plátky a čtvrt až tři čtvrtě metru vysokou, přímou, silnou a tuhou lodyhou, která je listnatá a v horní polovině větvená. Dlanitě pět až sedmičetné listy jsou i na rubu zelené, jen řídce posázené rovnými chlupy.
Je to vytrvalá bylina s vícehlavým oddenkem. Lodyhy jsou porostlé dvěma typy chlupů: jednak delšími odstálými, měkkými, a jednak krátkými, tuhými a žlaznatými chlupy. Přízemní a dolní lodyžní listy jsou velké, dlouze řapíkaté, výše na lodyze jsou listy menší, pouze trojčetné, krátce řapíkaté. Listy spodních listů jsou 5 až 10 cm dlouhé, jsou přisedlé, široce kopinaté, po okrajích hrubě pilovité. Na rubu mají vyniklou žilnatinu. Lodyha je zakončena vidličnaté vrcholičnatým květenstvím. Jednotlivé květy jsou dlouze stopkaté, 2 až 2,5 cm v průměru. Obsrdčité, vpředu vykrojené korunní plátky mají výrazně žlutou barvu v různých odstínech od bledě citrónové až po tmavě zlatožlutou.
Mochna přímá kvete od června až do srpna. Roste na výslunných a teplých stanovištích: skalnatých a keřnatých stráních,lesních světlinách, v nížinách a pahorkatinách, vzácné ve vyšších polohách. V Čechách se vyskytuje v teplých oblastech středních, severních a východních Čech. V jižních Čechách je dost vzácná a svým výskytem vázaná na vápencové podklady. Na celé Moravě i na Slovensku je v nížinách a pahorkatinách dost častá.