Evropské orchideje: Vstavač opičí

Sdílej
 

Vstavač opičí. Květy rodu vstavač - Orchis - jsou menši, sestavené v přímých, zpravidla hustých a všestranných květenstvích. Zajímavě bývá zejména utvořen zvětšený šestý lístek vnitřního kruhu okvětí, tzv. pysk. U jednoho druhu vstavačů pysk nápadně připomíná rozpažující a roznožující opičku a podle toho také dostal druh své jméno.
Vstavač opičí je vytrvalá, 20 až 45 cm vysoká bylina s podzemními vejčitými, tmavě skořicové hnědými hlízami. Sivé zelené, široce kopinaté listy (je jich pět až sedm) jsou sestaveny většinou v přizemní listové růžici, jeden až dva značně menši listy objímavě přisedají na lodyze. Květenství ve tvaru klasu je velmi husté a velmi krátké. Pět bledě růžových okvětních lístků vytváří v horní části květu špičatou přilbu, pysk s úzkými úkrojky (končetiny "opičky“) je vrouben tmavě červeným pruhem a je poset tmavočervenými tečkami. Nejprve rozkvétali nejvýše položené a jako poslední nejnižší květy v květenství (důležitý rozlišovací znak). Plody - tobolky - obsahují veliké množství drobounkých semen.
Vstavač opičí kvete v dubnu a v květnu. Je to rostlina suchých a slunných travnatých a křovinatých stanovišť. V jižní Evropě je dost běžná, severní hranice jejího rozšířeni dosahuje na západě až do Anglie a západního Německa, na východě na jižní Krym. Je známa také ze severní Afriky a Středního východu. Velice se jí podobá rovněž středomořský Vstavač italský (Orchis italica), v několika jazycích nazývaný nahý mužíček. Vstavač opičí je v několika zemích řazen mezi ohroženě a chráněné druhy.