Kapradiny: Kapradina hrálovitá

Sdílej
 

Kapradina hrálovitá. V Československu rostou tři druhy botanického rodu kapradina (Polystichum). Kromě kapradiny laločnaté se nejspíše setkáme s kapradinou hrálovitou, která patří k našim nejkrásnějším kapradinám.
Listy kapradiny hrálovité jsou velice úzké - kolem 5 cm, v obrysu čárkovité. Dorůstají délky kolem půl metru. Řapík je velice krátký, jen několik málo centimetrů, pokrytý hnědými plevami. Listová čepel je nesrovnatelně delší než řapík. Je výrazné jasně zelená, lysá a velice tuhá - kožovitá. Listy kapradiny hrálovité, kterou si jen velmi málo lze splést s jinou kapradinou, jsou pouze jedenkrát zpeřené. Lístkových jařem je veliké množství - podle délky listu 20 až 50 párů. Lístky jsou osinkatě zubaté, zpravidla srpovitě zahnuté směrem kupředu. Výtrusnicové kupky se vyvíjejí ponejvíce jen v horní části listu, asi od jeho poloviny.
Kapradina hrálovitá roste na skalách, sutích a kamenitých stráních v podhorských a horských polohách. V Čechách a na Moravě se vyskytuje hlavně v pohraničních horách, jen zřídka v nižších pahorkatinách, ale celkem je dost vzácná. Hojnější je tento druh v Karpatech na Slovensku, jistě také vzhledem k tomu, že zřetelně dává přednost vápencovému skalnímu podkladu.