Kapradiny: Sleziník zelený

Sdílej
 

Sleziník zelený. Do rodu sleziník patří v naší květeně vesměs drobné kapradiny s hustými růžicemi většinou přezimujících listů. Takového vzhledu je i sleziník zelený.
Je to vytrvalá kapradina. Oddenek je tlustý, listy jsou v řidším trsu, nejvýš kolem 25 cm dlouhé. U tohoto druhu listy zpravidla nepřezimují, na zimu odumírají, na jaře vyrážejí znovu. Listová čepel je jednoduše zpeřená. Lístky jsou vejčitého tvaru, svěže zelené a měkké, po okraji jsou zejména vpředu vroubkované, směrem k listovému vřetenu jsou klínovité zúžené, dost zřetelně řapíčkaté. Na rubu lístků jsou v blízkosti středního nervu umístěny čárkovité výtrusné kupky. Listový řapík je pouze v nejspodnější části leskle hnědý; výše je řapík a celé listové vřeteno barvy svěže zelené (to je nejnápadnější rozlišovací znak, jímž se sleziník zelený liší od jinak dost podobného sleziníku červeného s hnědočerným lesklým řapíkem).
Stanovišti sleziníku zeleného jsou stinné a vlhké skály. Vyskytuje se téměř vždy na podkladu s obsahem uhličitanu vápenatého (pouze u Dolních Kralovic roste na hadcích), a proto může být považován za ukazatele vápenců. V Čechách a na Moravě je sleziník zelený celkem velmi vzácný, a i když na seznamu úředně chráněných rostlinných druhů není, ochrany si zaslouží. Ve slovenských Karpatech je tato kapradinka vcelku hojná.