Kapradiny: Vratička měsíční

Sdílej
 

Vratička měsíční. Tato kapradina patří do čeledi jazykovitých, mezi většinou drobné byliny, u nichž z krátkého oddenku vyrůstá do roka jen jeden nebo dva listy. Přitom list je rozdělen na zelenou, neplodnou část, připomínající-postranní list, a část plodnou s výtrusnicemi, která se podobá květní latě.
Vratička měsíční je nejhojnějším zástupcem rodu, který v naší květeně čítá celkem pět druhů; ostatní jsou u nás velmi vzácné, případné považované za vyhynulé. Je to bylina vytrvalá, ovšem nepřezimující v nadzemních částech. Nadzemní list je drobný, nejvýš kolem 25 cm, často jen pouhých několik málo centimetrů vysoký. Zelená část listu má v obrysu podlouhle vejčitý tvar a je jednoduše zpeřená. Plodná část listu se skořicově hnědými výtrusnicemi se od zelené odděluje asi v polovině celého listu a neplodnou část zpravidla svou délkou přesahuje.
Vratička měsíční se vyskytuje roztroušená v trávnících na loukách, pastvinách, lesních lukách i horských holích a také na stinných travnatých skalách. V horách je hojnější, v nižších polohách vzácnější - tam ji nacházíme nejspíše na vápencovém podkladu. Můžeme se s ní setkat porůznu v celém Československu, častěji pak v karpatské části státu. Pro její drobnost a nenápadnost a výskyt v ojedinělých listech ji ovšem dost těžko najdeme i na místech, o kterých předem víme, že se tam vyskytuje.