Odrůdy hrušní: Pastornice

Sdílej
 

Pastornice. Pochází z Francie. Okolo roku 1760 byla nalezena farářem Leroyem jako nahodilý semenáč v lese u Villiers-en-Brenne nedaleko Clionu v kantonu Châtillon-sur-Indre. A protože farář je francouzsky curé, nazývala se francouzsky Poire de Curé nebo také Poire de Clion, vzhledem k místu, kde byla nalezena. V německých knížkách ji najdete pod názvem Pastorenbirne Pastornice.
Strom vytváří převislé jehlancovité koruny. Je málo odolná proti mrazu a trochu náchylná ke strupovitosti. U nás se jí daří jen v těch nejlepších půdách a v teplých polohách, tedy v jižních oblastech našeho státu, a pak v Polabí a v Českém středohoří. Poskytuje velmi bohatou sklizeň, a to pravidelně každým rokem. Plodí velmi záhy po výsadbě.
Hrušky jsou velké, podlouhlé, téměř lahvicovitého tvaru, mají tuhou zelenožlutou slupku s nahnědlým líčkem, někdy i podélným rzivým pruhem. Žlutavě bílá dužnina je šťavnatá, má slabě navinule sladkou chuť. Sklízí se v polovině října. Jestliže se sklízí předčasně, pak vadne, trhá-li se pozdě, nedosáhne své charakteristické dobré chuti. Plody dozrávají v listopadu až v březnu. Jde tedy o vysloveně zimní odrůdu. Někteří ovocnáři ji stále rádi pěstují, i když se v intenzivních výsadách nahrazuje již jinými odrůdami.