Sondy a satelity: SRET 1

Sdílej
 

SRET 1. Jednou z ukázek spolupráce v oblasti kosmonautiky je vypuštění umělé družice Země Sret 1. Ačkoliv se jedná o družici francouzského původu, byla vypuštěna sovětskou nosnou raketou.
Start se uskutečnil 4. dubna 1972 z kosmodromu Bajkonur. Družice Sret 1 byla vlastně subdružicí telekomunikační družice Molnija. To znamená, že byla vynesena na oběžnou dráhu stejným nosičem. Po dosažení předepsané výšky se od "mateřské" družice odpojila a dále pokračovala ve vlastním programu. Vzhledem k tomu, že obě družice měly stejný nosič, musela mít Sret 1 malou hmotnost. Přes pouhých 15 kg však byla vybavena řadou přístrojů, které umožnily výzkum opotřebení dvou druhů zamontovaných slunečních fotočlánků v závislosti na délce letu i případný úbytek jejich výkonnosti. Dále byl prověřován nový způsob spojení (VFH), předpokládaný pro družice typu Symphonie, a získávány informace o tlumení rušivých vlivů rotace s využitím magnetické hystereze.
Vcelku můžeme konstatovat, že družice Sret 1 byla studijní družicí, pomocí které se francouzští vědci připravují ke složitějším programům.