Užitkové rostliny budoucnosti: Mák listenatý

Sdílej
 

Mák listenatý. Velkým problémem dneška, zejména v některých částech světa, je užívání omamných drog, které vzbuzuje nenormální stavy, pěstuje návyk a závislost a potom vážně poškozuje zdraví. V lékařství je důležité mít látky, které utišují velké bolesti. Takovou látkou je kodein, alkaloid opia, který se získává zpracováním alkaloidu morfinu. Z morfinu se však odvozuje i heroin, jedna z nejnebezpečnějších omamných drog. Velká naděje se proto klade do bezpečnějšího zdroje kodeinu - alkaloidu thebainu, který se získává z máku listenatého. Soudí se, že takto by mohla být pokryta lékařská potřeba kodeinu, aniž by docházelo k nežádoucí vedlejší výrobě nebezpečných omamných jedů.
Mák listenatý je statná, vytrvalá, hustě chlupatá, půl až metr vysoká bylina. Z přízemní růžice zpeřených listů vyrůstá přímá, jednoduchá, chudě olistěná lodyha. Květy na konci lodyh jsou ozdobné, výrazné jasně červené a měří 15 až 20 cm v průměru. Rozvíjejí se od května do července. Stopka květu nese dva vejčité kopinaté listeny délky 2 až 5 cm, po kterých má bylina své druhové jméno.
Stanovišti máku listenatého jsou stráně severních předhoří středního Kavkazu v nadmořských výškách 200 až 700 metrů. Vyskytuje se v poměrně úzkém pruhu mezi městy Pjatigorsk a Groznyj; je endemitem Sovětského svazu. Protože jde o druh vzácný, a navíc pro pěkný a nápadný vzhled ohrožený, je mák listenatý uveden v Červené knize SSSR. Pěstuje se občas v zahradách a parcích jako ozdobná květina, někdy i u nás.