Užitkové rostliny budoucnosti: Tykev srstnatá

Sdílej
 

Tykev srstnatá. Hladem trpí stamilióny lidí na naší Zemi, zejména v tropických a subtropických oblastech. Proto se pátrá po nových kulturních plodinách, které by poskytovaly vysoké výnosy právě v určitých klimatických, půdních atp. podmínkách. Zdá se, že velké rezervy jsou zejména v čeledi rostlin tykvovitých (Cucurbitaceae). Většina známých druhů se už sice v určité míře pěstuje, ale mnohé by si zasloužily v kulturách daleko větší rozšíření. K těm patří i zástupce rodu "voskových tykví" - Benincasa, které mají kůru svých velkých vejčitých nebo kulovitých plodů pokrytou tlustou vrstvou zelenavého vosku.
Tykev srstnatá je plazivá až popínavá bylina s listy asi 25 cm dlouhými, řapíkatými, s čepelí mělce dělenou do pěti až šesti úkrojků, celou drsně odstále chlupatou (srstnatou). Z paždí listů vyrůstají jednotlivé žluté květy o průměru 5 až 15 cm. Ze samičích květů se vyvinou velké těžké plody pokryté vrstvou bělavého vosku. Plody i malé listy se pojídají jako zelenina.
Tento druh pochází z deštných pralesů Sundského souostroví v Asii. Kromě tropické Asie se pěstuje dnes i v Africe a Latinské Americe. Tykev srstnatá velmi rychle roste, takže kultura poskytuje ve vlhkých tropech tři až čtyři sklizně do roka. Plody jsou skutečně obrovské: dorůstají délky až 2 metrů při průměru 1 metru a hmotnosti 35 kg. Bílá šťavnatá dužina je chutná, podává se jako vařená zelenina. Voskový potah plody přirozené konzervuje, takže i ve vlhkých tropech mohou být skladovány až jeden rok bez zmrazení. Kromě toho má tato bylina i léčivé účinky.