Užitkové rostliny budoucnosti: Zmijovice indická

Sdílej
 

Zmijovice indická. Už po celá čtyři tisíciletí je v lidovém léčitelství používána tropická rostlina, jejíž tlustý kořen se svým tvarem a rozměry podobá hadímu tělu (odtud také pochází rodové a latinské druhové jméno rostliny). Z tvaru rostliny lidé kdysi odvozovali, že by mohla mít zázračnou moc při hadím uštknutí, a používali ji v těchto případech. Později se ukázalo - a v současné době bylo znovu potvrzeno, že zmijovice indická poskytuje velice účinné látky pro léčení vysokého tlaku (hypertenze), pocitů úzkosti a duševní choroby schizofrenie. Od roku 1935, kdy byly tyto látky zavedeny do širšího používání, ulehčila zmijovice život již miliónům nemocných lidí na celém světě.
Zmijovice indická patří do čeledi rostlin toješťovitých (Apocynaceae), které se vyskytuji většinou v tropech (v naší květeně sem patří pouze barvínek). Je to stále zelený, asi půl metru vysoký polokeř s velkými kopinatými až obvejčitými sytě zelenými listy, které jsou vstřícně nebo v přeslenech po třech až pěti. Kořeny s korkovitou kůrou a měkkou dření dosahují průměru až 6 cm. Květy jsou bílé nebo růžové, jednotlivě nepříliš nápadné, ale skládají celkem bohaté vrcholičnaté květenství. Rozvíjejí se porůznu v průběhu celého roku.
Ve volné přírodě se zmijovice indická vyskytuje v podrostu vlhkých tropických pralesů v Indii a jihovýchodní Asii. Jako léčivá bylina se sbírá a v poslední době i pěstuje na plantážích. Hledanou drogou je kořen obsahující několik desítek různých účinných látek, z toho asi 40 alkaloidů. Nejdůležitějším a nejúčinnějším je alkaloid reserpin. Léků, které jsou z něho připraveny, se koncem sedmdesátých let na světě ročně prodávalo za 260 miliónů amerických dolarů.