Jehličnany: Blahočet ztepilý

Sdílej
 

Blahočet ztepilý. Statný strom ze svérázné čeledi jehličnanů - blahočetovitých, domácích na jižní polokouli - v Austrálii, Tichomoří, v Jižní Americe. Blahočet ztepilý dorůstá výšky přes 20 m. Koruna pravidelná, patrovitá, z vodorovně odstálých větví v přeslenech po čtyřech až sedmi.
Jehlice jsou přes 1 cm dlouhé, zahnuté, zašpičatělé, svěže zelené, hustě pokrývající větévky. Šišky jsou kulovité. 10 až 15 cm široké.
Blahočet ztepilý se volně v přírodě vyskytuje pouze na ostrově Norfolku, severně od Nového Zélandu. Dost hojně se však pěstuje, podobné jako četné jiné druhy blahočetů, pro ozdobu v zahradách a parcích v teplých a vlhkých krajích. Z blahočetovitých naše podnebí (a to jedině v chráněných teplých polohách) snáší toliko Araucaria araucana, která pochází z jižního Chile, kde roste na úpatí And a místy vytváří celé lesní porosty. Ale už v teplém Středomoří se s blahočety setkáme poměrně často.
U nás se s oblibou blahočet ztepilý pěstuje ve sklenících nebo jako pokojová rostlina v květináčích. Je velmi ozdobný ("pokojový smrček") vyžaduje však značnou vzdušnou vlhkost.