Rašeliníky luk: Rašeliník člunkolistý

Sdílej
 

Rašeliník člunkolistý. Běžný druh rostoucí v bažinách a na rašelinných loukách středních a vyšších poloh, kde porůstá i skály pokryté vrstvou humusu. Vzácněji se objevuje v nižších nadmořských výškách v olšinách nebo na minerálními látkami bohatých slatinných půdách a důsledně se vyhýbá hlubokým vrstvám rašeliny na horských vrchovištích. Stejně jako u nás je na podobných stanovištích hojný i po celém světě.
Jednotlivé rostliny jsou až 30 cm dlouhé, zelené nebo žlutozelené, případně hnědavé. Nikdy nejsou červené jako vzhledově velmi podobný a ze stejné subsekce Palustria příbuzný rašeliník prostřední, který ovšem roste na jiných lokalitách, na vrchovištích. Lodyžní lístky jsou kolem 2 mm velké, zaoblené a na vrcholu mírně zubaté. Chlorocysty jsou na průřezu velké, trojúhelníkovité, obdélníkovité nebo oválné (často mění tvar). Druh je dvoudomý, s načervenalými tobolkami.
Rašeliník člunkolistý netvoří nápadné odlišné formy a někdy se jednotlivé rostliny liší jen tvarem a velikostí chlorocyst. Podle jakoby ztlustlého vzhledu tento druh poměrně lehce zařadíme do správné subsekce, kde jej podle typické nazelenalé barvy s přihlédnutím k ekologii a při vyloučení charakteristických znaků ostatních druhů většinou správně určíme. Již Linné popsal tento velmi známý druh slovy: "Je nápadný tlustými nadmutými větévkami, silně lžícovitě či člunkovitě vydutými listy větevními a velkými listy lodyžními."