Rašeliníky luk: Rašeliník oblý

Sdílej
 

Rašeliník oblý. Tento světlomilný druh rašelinných luk a bažin roste poměrně hojně v nižších polohách na okrajích rybníků a v příkopech podél cest. Stoupá i značně vysoko do hor, kde se důsledně vyhýbá vrchovištím. Roste běžně po celé severní polokouli a také u nás je hojný, zvláště na Třeboňsku, Českomoravské vrchovině a ve všech pohraničních horách. Na Slovensku roste vzácněji.
Jednotlivé rostliny jsou štíhlé, převážně zelené a vzhledem nápadně připomínají rašeliník Girgensohnův. Podobné jsou u obou druhů i nevelké, zaoblené a mírně třásnité lodyžní lístky, u tohoto druhu však poněkud užší. Chlorocysty připomínají na průřezu rovnoramenný trojúhelník. Oba druhy nejspolehlivěji rozlišíme podle stanoviště, protože rašeliník oblý na rašelinných loukách ekologicky zastupuje pouze v lesích rozšířený rašeliník Girgensohnův.
Rašeliník oblý je dvoudomý druh s malými tobolkami. Neznáme u něho výrazně odlišné modifikace ani formy a pravděpodobně vznikl jako ekotyp (druh s jinými ekologickými, zvláště stanovištními nároky) většího a v lesích rozšířeného rašeliníku kostrbatého. Spolu s ním proto vytváří, jako jediné dva druhy, samostatnou subsekci Squarrosa. Lehce jej odlišíme podle malých větevních lístků.