Windsurf

Windsurf
Sdílej
 
Windsurfing vznikl v šedesátých letech minulého století z touhy surfařů jezdit i tam, kde nejsou velké vlny. Na rozdíl od surfování na vlnách pouze s prknem se pro windsurfing používá navíc plachta natažená na stěžni s kloubem a opatřená ráhnem.

Základem tohoto sportu je tedy pevné, ale kloubové spojení prkna a oplachtění. Jezdec využívá pomocí plachty sílu větru k pohybu po vodní hladině. Proto si na windsurfu zajezdíte i u nás na každé větší přehradě, pískovně nebo rybníku, pokud nejsou chráněny od větru. Stěžen je ve vzpřímené poloze pouze tehdy, pokud ho tak drží jezdec. Při pádu do vody padá i oplachtění, jezdec se musí znovu dostat na prkno, zvednout oplachtění a znovu se rozjet. Od olympiády v Los Angeles ve Spojených státech v roce 1984 je windsurfing olympijským sportem.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Díly 1, 2, 14 a 15 podlepte kancelářskou čtvrtkou.

2. Lomové čáry, jež budete nařezávat z líce tisku, jsou opatřeny mimo kresbu dílu černou šipkou, která směřuje na lom. Čáry nařezávané z rubu tisku jsou značeny mimo kresbu bílou šipkou.

3. Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní - ploch označených čísly, kam mají být díly přilepeny. 4. Otvory pro prostřižení jsou označeny červeným křížkem.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte díly 1, 2, 3 a 4 a slepte plovák.

2. Vystřihněte největší díl - plachtu 5 - a slepte obě poloviny. Přidejte detail ukotvení plachty z dílu 14 (konec stěžně) a 15 (kloub).

3. Vytvořte trup postavy s dílu 6, 7 a 8. Přilepte hlavu 9, nohy 10, 11 a ruce 12, 13.

4. Vytvořte levou část ráhna 16 a provlečte rukama 12 a 13. Potom dokončete slepení ráhna z pravé části dílu 17, přední uchycení k plachtě z dílu 18, 19, 20 a nakonec dokončete slepení zadní části ráhna ze dvou dílů 21.

5. Ráhno s celou postavou přilepte k plachtě a celek umístěte na plovák. Nakonec zakápněte lepidlem ruce k hrazdě na označeném místě.

WINDSURF
ABC 18/2010
ŘADA technika
SÉRIE sport
NÁROČNOST 3
MĚŘÍTKO 1 : 24
ROZMĚRY V CM D 14 V 19 Š 5
DOBA PŘÍPRAVY ± 2 hodiny
KONSTRUKCE Ivo Zajíček
SLEPENÍ Ivo Zajíček

Klíčová slova:
model, 3dčko, windsurf