Vodní skútr YAMAHA GP 800 R

Sdílej
 
Pobyt u vody je určitě příjemný právě v létě, a pokud k němu přidáme i trochu vodního sportu, je i zdravý. Vodní skútr typu YAMAHA GP 800 R, který jsme dnes vybrali jako předlohu vystřihovánky, není tak úplně spojen s aktivním pohybem ve vodě, avšak k vodním radovánkám určitě patří.

Loď, nebo motocykl?

Foto
Přestože je jméno výrobce spojeno především s výrobou motocyklů, je uvedeno správně. Vodní skútr se svým vzhledem i konstrukcí motocyklu velmi podobá. Náš patří dokonce mezi "suberbike". Pohon obstarává motor s obsahem takřka 800 cm3 a výkonem 90 kW. Vodní turbína nasává vodu do oválného pláště a potom ji velkou rychlostí vytlačuje v zadní části skútru ven. Směr výtoku je regulovatelný, což umožňuje směrové řízení plavidla. Tolik k základním údajům a nyní se pustíme do stavby papírového modelu.
Návod na sestavení
Foto
Na palubový díl 1 z rubu nalepte výztuhu 2 a po obvodě nalepte bočnici 4 a zadní zrcadlo 3. Zpracujte dno 5 a podle návodné kresby umístěte na tvořící se celek. Nyní nalepte bočnice nástavby paluby - díly 6 a 7. Umístěte přední vyvýšenou palubu 8, potom zpracovaný kryt nádrže 9. Pokračujte zhotovením krytu motoru a sedadla z dílů 10 a 11. Díly 12 a 13 představují žaluzie nasávání vzduchu do prostoru motoru. Zpracujte a nalepte stabilizátory 14 a držadlo spolujezdce 15. Řídítka vyrobte z dílů 16, 17 a celek umístěte podle návodné kresby. Natupo přilepte na označené místo trubkovou trysku 18 a pak, opět podle návodné kresby, oblepte trup páskem 19, který vytvoří ochranný pruh. Tím jste práci na skútru dokončili.
Pokud vaše trpělivost vydržela až sem, pak jste s prací hotovi. Těším se na další setkání s vámi.

Autor

Ladislav Jakubčo