Závěsný kluzák

Sdílej
 
Tato vystřihovánka naposledy vyšla v ABC číslo 15 ročníku 41. Vystřihovánka nabízí možnost postavit si model závěsného kluzáku v měřítku 1:35 jako házedlo, musíte však vědět, že princip ovládání spočívá v přesouvání těžiště pomocí řídicí hrazdy.

Přípravné práce
Plné čáry ukončené černou šipkou tvoří vnější hrany, čerchované čáry (-.-.-.-) ukončené kulatým bodem označují ohyb papíru do kresby. Čáry rýhujte podle pravítka ještě před vystřižením dílu. Červené čáry označují prostřihy a výřezy. Modré šipky směřují do míst, kde je nutné zpracovat díl do oblouku přetažením papíru o hranu stolu. Dále si připravte dvě kuchyňské špejle, čtyři špendlíky, režnou nit a rýsovací čtvrtku na podlepení dílu 7.
Návod na slepení

Foto
Nejprve sestavte křídlo z opracovaného dílu 1, na jehož rubovou stranu nelapte narýhované díly 2 P-L. Křídlo nechte spolu s podlepenou hrazdou 7 proschnout pod rovným zatížením a zatím vyrobte výztuhy. Špejle opracujte podle dílů 3 a 6, ohlaďte smirkem a přelakujte. Pro funkční házedlo je nutné zhotovit i dvě výztuhy podle dílu 15 (nejlépe z opracovaných párátek). Výztuhu 3 opatřete z obou stran úvazníkovými "očky" (špendlíky zkrácenými podle dílu 5, které zatlačte do konců špejle a aby se nerozštípla, omotejte oba konce nití).
Foto
Figurku pilota sestavte podle návodné kresby z dílů v pořadí 9 (trup zatím neslepujte), nohy 10 P-L, přední díl 11 s popruhy závěsu a trup dokončete. Do prořezů v ramenou zalepte paže 12 P-L, které později vytvarujte do úchopu hrazdy. Z dílu 13 zhotovte hlavu v přilbě (pozor, abyste při vystřihování neoddělili od přilby tváře!) a nalepte tělo. Podlepený díl 7 vytvarujte, do hrazdy zalepte dva špendlíky (delší než díly 5). nahoře je zkompletujte s ložiskem (do válečku na špejli navinutý pásek 8 nalepte na zadní chlopeň, druhá vpředu vytvoří násuvné čelo) a dále se závěsem pilota a jeho dlaněmi. Při konstrukci funkčního házedla se plně osvědčily dvě výztuhy 15, kterými zesilte zezadu obě ramena hrazdy, aby se při "tvrdých přistáních" nepolámala. Podle chuti můžete obě špejle natřít odpovídající barvou, aby světle dřevo nerušilo vzhled házedla.
Nyní dokončete křídlo. Ohněte levou náběžnou hranu a její plochu vytvarujte do vydutí. Zadní hranu (lehce prolomenou po celé délce do kresby) přilepte co nejpřesněji k hranici dílu 2L. Podobně zpracujte vydutý tvar pravé náběžné hrany, kterou současně překlenete středové chlopně, čímž křídlo dosáhne požadovaného profilu i tuhosti. Pracujte na rovné podložce, můžete na ni křídlo upevnit modelářskými špendlíky, tím zabráníte jeho nežádoucímu zkroucení. Po zaschnutí křídla nalepte na spodní plochu vytvarovaný vodicí rukáv 14 - pozor na orientaci a průchodnost! Příčnou výztuhu 3 nalepte na označené místo a zajistěte dvěma objímkami 4. Podélnou výztuhu 6 provlečte rukávem 14 tupým zkoseným koncem dopředu, před rukávem nasuňte na špejli hrazdu s figurkou a výztuhu zaveďte do otvoru křídla (středový náběh lze opatrně ohnout dolů a s výztuhou vznikne navíc "kapkovitý profil").
V otvoru a v rukávu špejli lehce zakápněte lepidlem, ložisko hrazdy musí zůstat posuvné. Nyní proveďte podle návodné kresby "lanový" výplet režnou nití. Uzlíky nezalepujte napevno, protože délku a vypínání lan budete upravovat při zalétávání modelu. Vyvážení lze provést jednak posunem ložiska hrazdy po výztuze a letové vlastnosti vylepšit mírným vzepětím bočních "klapek" a odtokových hran. Po zalétání všechny uzlíky a ložisko hrazdy zakápněte lepidlem - a samozřejmě házedlo přestříkněte matovým lakem.
Mnoho trpělivosti a úspěchů při létání vám přeje