Loutka čerta

Sdílej
 
Dnes jsme pro vás připravili další loutku do série "loutkového divadla". (Už vyšla loutka rytíře - ABC č. 20 a kašpárka - ABC č. 23). Vystřihovánka není obtížná, ale přesto pracujte pečlivě a při sestavování loutky nespěchejte. Celou vystřihovánku podlepte slabší bílou čtvrtkou a nechte dobře proschnout.

Přípravné práce

Foto
Dnes jsme pro vás připravili další loutku do série "loutkového divadla". (Už vyšla loutka rytíře - ABC č. 20 a kašpárka - ABC č. 23). Vystřihovánka není obtížná, ale přesto pracujte pečlivě a při sestavování loutky nespěchejte. Celou vystřihovánku podlepte slabší bílou čtvrtkou a nechte dobře proschnout.
Návod na slepení
Do dílu 1 vyřízněte vyznačené otvory (otvor značený modře, vystřihněte až po slepení). Díl zaoblete a slepte. Zpracujte díl 2 a po zaschnutí do něho vyřízněte otvor na špejli. Silnější jehlou opatrně propíchněte dírky na uvázání rukou a díl zatím odložte. Z dílu 3 a 4 zpracujte pásek a na vyznačených místech bodově přilepte k tělu 1. Pokračujte stavbou ruček. Díly 4 a 5 z rubu nabarvěte černou barvou. Propíchněte v nich dírky na nit, zaoblete přes hranu stolu a slepte. Prstíky vytvarujte ohnutím podle návodné kresby a fotografie. Obdobně zpracujte druhou ruku z dílů 6 a 7. Na rukávy navlékněte manžety 8 a 9 (z rubu je nejprve začerněte).
Foto
Připravte jehlu s černou režnou nití a spojte jednotlivé části rukou podle návodné kresby. Uzlíky zajistěte lepidlem. Tělem loutky prostrčte díl 2 (zatím jej však nepřilepujte) a navažte na něj ruce. Pokračujte zpracováním límce 10. Límec přilepte bodově k tělu spojem dopředu. Z dílů 11 a 12 (do dílu 12 nezapomeňte vyříznout otvor) zpracujte část hlavičky a přilepte k tělu. K horní části límce 13 přilepte rub 14, límec vykružte, cípy mírně prohněte a přilepte na vyznačené místo dílu 10. Nyní zpracujte hlavičku čerta. Slepte díl 15. Ve vlasech 16 vyřízněte otvor na špejli a propíchněte dírku na vodící nit. Z rub díl začerněte. Vlasy naohýbejte směrem dolů a přilepte díl k hlavičce. Zkušebně hlavičku nasaďte na figurku a přesvědčete se, zda nikde nezachytává a volně sklouzává po dílu 11 dolů. Pokračujte nalepením nosu 17, obočí 18 a bradkou 19 (oba díly z rubu začerněte). Ze stran hlavičky přilepte do vyznačených míst pod vlasy uši 20 a 21. Zpracujte růžky 22, 23 a přilepte. Hlavičku zatím odložte. Ze zlaté nebo žluté nitě dlouhé cca 11 cm vyrobte ozdobný řetěz. Konce nitě svažte a zalepte mezi díl medailonu 24. Řetěz navlékněte čertovi kolem krku a medailon bodově přilepte k oděvu. Načerněte špejli dlouhou 25 cm. Na jeden konec naviňte proužek 25 a přilepte ke špejli napevno. Špejli provlékněte loutkou a vyrovnejte tak, aby byla s tělem loutky rovnoběžná. Nyní špejli přilepte navinutým válečkem k dílu 2. Celý díl 2 z rubu loutky bodově přilepte definitivně k tělíčku. Také v místě, kde nosná špejle prochází dílem 12, kápněte trochu lepidla. Z černé vlny dlouhé asi 7 cm si vytvořte ocásek čerta. Na jednom konci udělejte několik uzlíků a prostrčte z rubu otvorem v tělíčku loutky. Také na druhém konci vytvořte několik uzlíků - oháňku. Ocásek můžete zajistit k tělíčku
Foto
lepidlem. Přejděte na slepení nožiček. Na slepený díl nohy 26 navlékněte manžetu 27. Pokračujte přilepením špičky boty 28 a podrážky 29. Obdobně zpracujte díl druhé nohy 30, na který přilepte manžetu 31. Nastříhejte pásek 32, začerněte z rubu a přilepte na vyznačené místo. Nohu zakončete přilepením dílu 33 na spodní část kopýtka. Připravte si špejli dlouhou 4,3 cm zavěste na ni nohy a provlékněte ji tělem loutky. Vyčnívající části špejle z těla loutky zajistěte lepidlem a nabarvěte černou barvou. Z dílů 34 a 35 slepte váček na peníze, přilepte k němu natupo horní část 36 (z rubu ji začerněte). Pomocí nitě váček přivažte k opasku. Hlavičkou provlékněte vodící nit dlouhou asi 30 cm a na konci u hlavičky zajistěte několika uzlíky tak, aby se nit nevyvlékla. Můžete též zajistit kapkou lepidla. Hlavičku nasuňte po vodící špejli na své místo. Na pomocné špejli si stočte váleček z dílu 38. Navlékněte jej na vodící špejli a ve vzdálenosti 8 mm od hlav přilepte. Váleček bude sloužit jako zarážka pohybu hlavy. Na konec špejle nalepte díl 37 (orientujte jej tak aby byl rovnoběžný z pohledem loutky dopředu). Do vyznačené dírky uvažte druhý konec ovládací nitě ovládání hlavičky a její délku upravte dle potřeby V případě, že hlavička nebude lehce sklouzávat po špejli dolů, natřete špejli kouskem suchého mýdla. Nyní vytvarujte na pomocné špejli váleček 39 a přilepte k ruce 6. Bude sloužit k uchycení vidlí. Připravte si režnou nit na vedení ruček dlouhou cca 70 cm. V jejím prostředku ji přivažte k dílu 37 a na konce nitě uvažte ručičky loutky. Dbejte, aby ruce byly při vázání na vodící nit orientovány směrem dolů. Zbývá už jen vyrobit čertovské vidle. Špejli dlouhou 12 cm na jednom konci zploštěte smirkovým papírem a přilepte k ní horní část vidlí 40. Přibližně 9 cm od konce na vidle naviňte váleček z proužku 41 a přilepte ke špejli.
Na závěr loutku v místech slepů a ohybů zaretušujte příslušným odstínem vodové barvy.
Autor a slepení vystřihovánky