Loutka Kašpárka

Sdílej
 
Po rytíři je zde druhá loutka ze série "loutkového divadla". Vystřihovánku podlepte slabší bílou čtvrtkou a nechte dobře proschnout. Při lepení nepospíchejte a orientovat se můžete podle návodné kresby.

Přípravné práce
Vystřihovánku podlepte slabší bílou čtvrtkou a nechte dobře proschnout. Při lepení se můžete orientovat podle návodné kresby.
Slepení loutky

Foto
Do dílu 1 vyřízněte vyznačené otvory (na špejli a nosník rukou loutky), zaoblete ho na hraně stolu a slepte. Slepte díl 2, nechte dobře zaschnout a vyřízněte do něho vyznačený otvor na špejli. Silnější jehlou opatrně propíchněte dírky na uvázání rukou a díl 2 zatím odložte. Zpracujte pásek 3 a na vyznačených místech bodově přilepte k tělu loutky 1. Pokračujte stavbou levé (žluté) ruky. Díly 4 a 5 z rubu nabarvěte žlutou fixou. Propíchněte dírky na nit, pěkně vykružte na hraně stolu a slepte. Obdobně zpracujte pravou (červenou) ruku z dílů 6 a 7. K nabarvení rubu však použijte červenou fixu. Na rukávy navlékněte manžety s třásněmi 8 a 9 (z rubu je nejprve obarvěte příslušnou barvou). Připravte jehlu s černou režnou nití a spojte jednotlivé části rukou podle návodné kresby. Uzlíky zajistěte lepidlem. Tělem loutky prostrčte díl 2 (díl však zatím nepřilepujte) a navažte na něj ruce. Pokračujte zpracováním límce 10. Jednotlivé třásně naohybejte a vytvarujte. Límec přilepte bodově k tělu spojem dozadu. Do dílu 11 vyřízněte otvor na špejli a na prostrčení nosu. Dále je třeba v horní části hlavy loutky naříznout tři čáry, které jsou naznačeny tmavší barvou. Nyní hlavičku slepte. Dbejte při tom, aby její tvar z trojúhelníku nahoře přecházel zvolna do zaobleného tvaru v dolní části. Do otvoru v hlavičce vsuňte nos 12 a zalepte. Hlavičku přilepte k tělu. Do čapky s rolničkami 13 vyřízněte díru na špejli a z rubu přilepte díly 14 (3x). Čapku zformujte a nalepte na hlavičku.
Připravte špejli dlouho 25 cm, natřete jí tuší nebo vodovými barvami načerno a po zaschnutí na její konec přilepte díl 15. Nosnou špejli provlékněte loutkou. Přesvědčete se, že špejle je s osou těla figurky rovnoběžná, a díl 2 zajistěte z rubu těla figurky lepidlem. Z dílu 16 vykružte na konci nosné špejle váleček a přilepte. Po zaschnutí natřete horní část válečku lepidlem, nosnou část vodících nití loutky 15 natočte směrem dopředu a definitivně špejli přilepte. Pro větší pevnost kápněte také trochu lepidla do části, kde se setkává špejle s čapkou loutky.
Do dílu 17 vyřízněte otvory a slepte. Horní část boty 18 Źnabarvěte z rubu žlutou fixou, slepte a zkompletujte s dílem 17. Cípy nepatrně prohněte směrem ven. Slepte části bot 19,20 a přilepte k dílu 17. Stavbu nožičky zakončíte přilepením podrážky 21. Obdobně sestavte z dílů 22, 23, 24, 25 a 26 i druhou nohu. Připravte si špejli dlouhou 4,3 cm, provlékněte ji nejprve jedním otvorem v těle loutky, zavěšte nohy a protáhněte druhým otvorem. Špejle je záměrně poněkud delší - bude z těla vyčnívat, zajistěte ji na obou stranách lepidlem a zaretušujte vodovou barvou. Slepte torničku 27 a bodově přilepte na vyznačené místo na opasku. Stočte si na špejli váleček 28 a přilepte k ruce 5. Bude sloužit k uchycení doplňků. Nyní si připravte režnou nit na vedení ruček dlouhou cca 70 cm. V jejím prostředku ji přivažte k dílu 15 a na konce nitě uvažte ručičky loutky. Dbejte, aby ruce při vázání na vodící nit byly orientovány směrem dolů. Zbývá nám vyrobit hůlka a zvoneček. Připravte si špejli dlouhou 2 cm a natřete ji žlutou vodovou barvou. Díl 29 nabarvěte z rubu žlutou fixou a slepte. Po zaschnutí díl nasuňte na špejli a v polovině přilepte. Hůlku vyrobíme ze špejle dlouhé 9 cm. Na jednom konci ji smirkovým papírem zploštěte a přilepte k ní hlavičku z dílů 30 a 31. Hůlku pomalujte pestrými barvami a 7 cm od konce naviňte pásek 32.
Na závěr loutku v místech slepů zaretušujte příslušným odstínem vodové barvy. Máte hotovou další loutku do našeho papírového loutkového divadla. Příště se můžete se těšit na čerta.
Konstrukce a slepení vystřihovánky