Podvozek k dělu Flak

Sdílej
 
Model je určen pro zkušené modeláře. Již při jeho konstrukci byl kladen maximální důraz na přesnost, což se projevilo v jeho složitosti a nutnosti precizní práce. Také způsob stavby autoři v podstatě pouze naznačují. Návod je schematický a obsahuje pouze doporučení ke stavbě.

Model je určen pro zkušené modeláře. Již při jeho konstrukci byl kladen maximální důraz na přesnost, což se projevilo v jeho složitosti a nutnosti precizní práce. Také způsob stavby autoři v podstatě pouze naznačují. Návod je schematický a obsahuje pouze doporučení ke stavbě.
Model byl navržen a nakreslen na tenkém papíru A 4 o gramáži 90 g, a to z důvodu maximální věrnosti. Při použití papíru s touto gramáží je možné všechny díly udělat z papíru. Pro některé díly je tato gramáž malá - je proto nutné je podlepit. Pokyny ke stavbě
Před zahájením vlastní stavby si velice pečlivě a důkladně prostudujte dokumentaci, návodné nákresy stavebního postupu a jednotlivé díly. Tato část přípravy je velice důležitá zvláště kvůli pochopení, kam který díl patří a jakou má mít tloušťku. I když se nejedná o extrémně složitou vystřihovánku, má vysoký počet drobných dílů. Je tedy třeba dát pozor na jejich ztrátu.

Foto
Při stavbě podvozku doporučujeme napřed slepit dělo, protože vlivem drobných nepřesností při stavbě by mohl být problém "napasování" podvozku a děla na sebe.
Jako u každé jiné papírové vystřihovánky i u tohoto modelu před slepením jednotlivé části nejprve sestavte "na - sucho" a teprve potom lepte. V modelu je v maximální míře využito lepení natupo, ale je možné si chlopně dodělat.
Při stavbě kontrolního modelu bylo postupováno tímto způsobem:
1. sestavení jednotlivých částí do dílčích celků
2. sestavení modelu z těchto celků při přísném hlídání a dodržení geometrie celého modelu.
Dodržujte doporučené tloušťky papíru, pokud jsou uvedené u jednotlivých dílů. Vystřihujte (vyřezávejte) velmi přesně. Všechny díly a šablony jsou kresleny v měřítku.
K sestavení modelu autoři doporučují použít kontaktní lepidlo ve spreji - neobsahuje vodu (podlepování dílů), vteřinové lepidlo a disperzní pětiminutové lepidlo (papír nestačí natáhnout vlhkost). Pro drobné díly je na podlepení vhodnější využít tuhé lepidlo Kores. Při použití jiných lepidel autoři nezaručují kvalitní výsledek.
Foto
GZnačka upozorňuje na rozvinutý tvar dílu, šablonu nebo způsob ohybu.
Všechny části kruhového průřezu jsou naznačeny pouze obvodovým barevným pláštěm. Na prototypu byly vytvořeny srolováním papíru na požadovaný průměr a potom obaleny těmito plášti, nebo byly srolovány přímo na tloušťku. U drobných nebo velice pracných dílů byly použity naohýbané profily různých materiálů a tlouštěk a ty poté obaleny papírovým pláštěm.
Pokud chcete model postavit jen z papírových částí, je možné použít i papírové trubky, které jsou upraveny podle šablon následujícím způsobem:
1. šablona se používá tak, že ji položíte (ne lepit!) na stočenou trubku, která má být tímto způsobem upravena, a pak opatrně žiletkou vyříznete jednotlivé klínky. Po vyřezání je možné trubku ohnout do žádaného poloměru bez zborcení.2. Tato šablona se používá tak, že ji opět přiložíte (ne lepit!) na stočenou trubku a žiletkou nařežete jednotlivé kroužky. Tyto kroužky poté nalepte opatrně a velmi přesně na sebe, a tím vám vznikne daný poloměr. Všechny části mají vždy barvený rub a líc - i toto je třeba vzít v úvahu při lepení na skutečnou tloušťku. Díly, které rub nemají, nebudou po nalepení vidět, ale modelář má možnost tuto stranu nabarvit příslušným odstínem barvy.
Doporučení na závěr stavby
U naší barevné verze po slepení modelu vytvořte drobné díly, jako například panty, nýty (náš tip - kapky husté barvy panzer gray) apod. Dále můžete model lehce nastříkat barvou a naznačit tak zaprášení a použití v boji.
Na další modelářskou spolupráci se těší KoBo, www.paper-models.com