Model moskviče

Sdílej
 
Součástí nového seriálu o historii vystřihovánek v našem časopise jsou i reprinty těch nejstarších a nejzajímavějších vystřihovánek, které kdy byly publikovány. Dnes vám tedy přinášíme vystřihovánku, která byla uveřejněna v ABC č. 6 roku 1964, o které jsme psali v Papírové archeologii 1 v minulém čísle ABC.

Znovu v ABC - Historie vystřihovánek

Součástí nového seriálu o historii vystřihovánek v našem časopise jsou i reprinty těch nejstarších a nejzajímavějších vystřihovánek, které kdy byly publikovány.
Dnes vám tedy přinášíme vystřihovánku, která byla uveřejněna v ABC č. 6 roku 1964, o které jsme psali v Papírové archeologii 1 v minulém čísle ABC.
Jde o jednoduchý model automobilu Moskvič.
Přípravné práce

Foto
Celou vystřihovánku nejprve podlepte kladívkovou čtvrtkou a nechte pod zátěží dobře proschnout.
Návod na slepení
Základem je velký díl 1 (viz návodná kresba 1), který po vystřižení a příslušném ohnutí ještě nebudete slepovat. Musíte totiž z dílů 2 slepit dvě potřebné osy. Svinete je ve směru šipek, slepíte a upevníte na šasi dílu 1. Správné umístění os udávají předtištěné šipky na spodní straně základny, viz návodná kresba 2.
Nyní můžete slepit celou karoserii – díl 1. Postupujte přitom podle očíslování - viz návodná kresba 3. Také kapotu 3 a zavazadlový prostor 4 lepte v daném pořadí. Přední nárazník 5 nalepte zespodu, a to proto, že vpředu a po stranách je zakončen patkami.
Kola lepte z dílů 6 a 7 a ještě je zesilte lepenkou - viz návodná kresba 4. Označené středy kol pak lehce propíchněte (u sestavených dvojic disků). Potom obvod polepte dílem 8. Hotová kola nasaďte pomocí špendlíků do os a tam zalepte (kola se musí otáčet!).
Tím je náš moskvič hotov, a proto šťastnou cestu!

Zpracováno podle zahraničních pramenů, grafická úprava originální vystřihovánky