Dioráma Sarajevský atentát

Sdílej
 
V červnu roku 1914 odjel následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este s manželkou vévodkyní Žofií Hohenbergovou z českého zámku Konopiště do Bosny a Hercegoviny na vojenské manévry rakousko-uherské armády. V Sarajevu na něho byl spáchán atentát a 90 let poté vám přinášíme dioráma této historické události.

V červnu roku 1914 odjel následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este s manželkou vévodkyní Žofií Hohenbergovou z českého zámku Konopiště do Bosny a Hercegoviny na vojenské manévry rakousko-uherské armády. V roce 1908 byla Bosna a Hercegovina násilně připojena k rakouskému území a Habsburkové se zde stali terčem nenávisti. V Sarajevu působila tajná srbská nacionalistická organizace, tzv. Černá ruka. Ta vyškolila skupinu mladíků, kteří měli na následníka trůnu spáchat atentát. Zaútočili 28. června 1914 v ulicích Sarajeva. Nejprve granátem. František Ferdinand jej však paží odrazil a k explozi došlo až pod koly dalšího vozu.

Foto
Trasa další projížďky byla změněna, ale zmatek úředníků byl tak veliký, že řidiči nedostali přesné instrukce. Vedle šoféra - Čecha Leopolda Loyky - usedl generál Potiorek a na levé stupátko vozu se postavil hrabě Harrach. První dva vozy průvodu zahnuly v souladu s původním plánem z Apelova nábřeží do centra města. Automobil s následníkem trůnu jel za nimi. "Jedeme nesprávně, máme jet rovně po nábřeží!" zvolal generál Potiorek. Nato auto zabrzdilo a řidič chtěl zařadit zpáteční rychlost (tento okamžik zachycuje naše dioráma). V tom okamžiku Gavrilo Princip, žák osmé třídy bělehradského gymnázia, několikrát vystřelil a smrtelně zranil Žofii i Ferdinanda.
Atentát zapůsobil v napjaté mezinárodní situaci jako rozbuška. Rakousko vypovědělo 28. července 1914 válku Srbsku a do konfliktu se brzy zapojily další velmoci; vypukla první světová válka. Devadesáté výročí jejího začátku si v těchto dnech připomínáme.

Vystřihovánku nejprve podlepte kladívkovou čtvrtkou a nechte dobře proschnout.
Foto
Do dílu 1 vyřízněte otvory pro pozdější uchycení figurek a přilepte k němu černé boky 2 a 3. V pozadí 4 vyřízněte vyznačený otvor (v horní části stožáru) a přilepte k terénu. Vystřihněte rohový dům 5, vyřízněte otvor na vlajku a přilepte do vyznačeného místa. Na dům nalepte transparent 6. Vyznačeným koncem prostrčte do pozadí transparent 7 a přilepte chlopeň z rubu. Druhým koncem jej nalepte do vyznačeného místa na domě. K dílu 20 (načerněné kulaté párátko dlouhé asi 40 mm) přilepte prapor 8. Žerď strčte do otvoru v domě a zajistěte lepidlem. Celé diorama zbývá osadit figurkami a arcivévodovým automobilem. Mají čísla 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 23 a 24. Při jejich umísťování se řiďte návodnou kresbou a fotografií. Figurky přilepte k terénu tak, že jejich chlopeň prostrčte otvorem a zajistěte lepidlem z rubu.