Kombajn Fortschritt E-514

Sdílej
 
Dnes vám přinášíme první vystřihovánku nového autora Michala Kružíka, ze které máte možnost si postavit žací stroj Fortschritt E-514. Modely ze zemědělství mezi našimi vystřihovánkami chybějí, a tak autor přislíbil, že nezůstane jen u tohoto modelu.

Novinka ABC
Dnes vám přinášíme první vystřihovánku nového autora Michala Kružíka, ze které máte možnost si postavit žací stroj Fortschritt E-514. Modely ze zemědělství mezi našimi vystřihovánkami chybějí, a tak autor přislíbil, že nezůstane jen u tohoto modelu.
Přípravné práce
Sestavení modelu je středně obtížné. Zvýraznění detailů je podloženo modrou barvou. U tohoto modelu není potřeba díly podlepovat. Rýhování ohybů je značeno standardně: černá šipka - na líci dílu a černé kolečko - na rubu dílu.

Návod na slepení
Začnete kabinou řidiče 1. Na ni přilepte dveře 43 a na střechu větrák 44 společně s majákem 46, který zhotovte ze špejle a obarvěte oranžovou barvou. Ke kabině připojte zpracovanou podlahu 2 a 3.

Foto
Zpracujte zásobník obilí 4, na který přeneste rysky a-a, dovnitř přilepte díl 5 doplněný špendlíkem. Pozor, špendlík k dílu 5 nepřilepujte, aby se mohl komín volně vyklápět. Celek přilepte k již hotové kabině a podlaze.
Dále zpracujte motor 6, rysky b-b, a hotový přilepte k zásobníku 4. Záď zhotovte z dílu 9, rysky c-c, na který z rubu přilepte díl 10 - ten můžete doplnit díly 45, 47. Hotovou záď připojte k motoru 6.
Celek přilepte k podvozku 11 a nechte pod zátěží zaschnout. Mezitím sestavte díl 7, nádrž 8 a výtahy 15, 16. Tyto díly přilepte na vyznačená místa. Na špejli 41 namotejte komín 39 a na celek přilepte díl 40. Hotový komín opatrně přilepte pomocí vteřinového lepidla na špendlík v dílu 5. Do zadní části dílu 11 přilepte smotaný díl 12 pro zadní nápravu (POZOR, v dílu se musí protáčet špejle). Dále k podvozku přilepte šikmý dopravníkový pás 17.
Foto
Nyní zpracujte lišty 18 a 19, na které postupně lepte díl 24. Na díl 24 přilepte držáky 25 a 26, šnek 23 a naháňky 22. Tyto dva díly budete lepit natupo, tzn. bez chlopní. Hotovou lištu doplňte krytem, díly 20 a 21.
Další prací bude sestavení vleku pro převoz lišty. Rám je tvořen ze špejle 33 omotané dílem 27. Místo špejle je možné použít jakoukoliv kulatinku o průměru 2 mm, pro větší zatížení vleku. Smotaný díl 28 (musí se v něm protáčet špejle) přilepte na vyznačené místo rámu 27. Na rám přilepte dva držáky lišty 29 a 30, které vytvarujte podle profilu lišty. Na záď rámu přilepte ještě díl 31.
Nyní zpracujte smotáním proužků papíru kola:
přední kola - díly 34 - šířka pásku 5 mm
zadní kola - díly 35 - šířka pásku 2,5 mm
vlek - díly 36 - šířka pásku 2 mm.
Hotová kola osaďte na model.
Nakonec přilepíte na model schůdky - přední 37 na díl 3 a 38 na díl 9 a nádrž.
Tím máte model hotov. Případné náměty, připomínky a názory pište na adresu zemedelska.technika@volny.cz. Autorovy další modely najdete na www.volny.cz/zemedelska.technika.
Michal Kružík