Figura mušketýra

Sdílej
 
V 16. století určovalo Španělsko módu a zvyky v celé Evropě. Není tedy divu, že i španělská mušketa, těžká palná zbraň, se rozšířila na bitevních polích celé Evropy. Mušketýr při střelbě musel používat zvláštní vidlici – tzv. furketu, o kterou opřel hlaveň sedmikilové zbraně. Střelný prach na pánvičce muškety odpaloval pomocí doutnáku (luntu). Potřeby pro střelbu nosil voják u sebe.

V 16. století určovalo Španělsko módu a zvyky v celé Evropě. Není tedy divu, že i španělská mušketa, těžká palná zbraň, se rozšířila na bitevních polích celé Evropy. Mušketýr při střelbě musel používat zvláštní vidlici – tzv. furketu, o kterou opřel hlaveň sedmikilové zbraně. Střelný prach na pánvičce muškety odpaloval pomocí doutnáku (luntu). Potřeby pro střelbu nosil voják u sebe. Velkou prachovnici upevněnou na opasku, dřevěné měrky s odměřeným prachem na jeden výstřel pak zavěšeny na pásu (bandalíru) okolo sebe. Střelivo – olověné koule o průměru kolem 2 - cm měl mušketýr uložené v koženém váčku u pasu, stejně jako čtyřmetrovou zásobu doutnáku.
Vzhledem ke složité přípravě výstřelu se od mušket zapalovaných doutnákem upouštělo a postupně byla nahrazeny zbraněmi s novým vynálezem - kolečkovým zámkem.

Foto
Návod na slepení
Do dílu 1 prořízněte vyznačené rysky otvoru pro hlavičku a díl zpracujte. Přilepte boky 2 a 3. Z dílů 4, 5, 6 a 7 sestavte podkasané kalhoty. Na konce nohavic přilepte zúžení 8 a 9. Dbejte na to, aby slepy dílů směřovaly k sobě. Proužky kůže na dílu 10 z rubu načerněte, ohněte a přilepte ke kalhotám. Kalhoty zkompletujte s hotovým trupem.
Z dílů 11 a 12 sestavte základ pravé paže (při lepení dílů k sobě opět dbejte, aby se místa slepů kryla). Slepte díl širokého rukávu 13. Zúžené pokračování rukávu 14 z rubu začerněte, slepte a zkompletujte s dílem 13. Pro správnou orientaci opět platí zásada – slepy k sobě. Po dokonalém zaschnutí nasaďte rukáv volně a bez lepení na ruku a přilepte k rameni. Rukáv zajistíte přilepením chlopně v oblasti ramen a pro větší pevnost raději kápněte trochu lepidla do místa v podpaží. Obdobně zpracujte levou ruku z dílů 15, 16, 17 a 18.
Vypracujte z dílů 19 a 20 přední část brnění. Nezapomeňte nastříhat a z rubu začernit černobílé rukávce po stranách. V místě ramenou přilepte zadní část 21. Brnění vytvarujte a zkušebně nasaďte na figurku.
Proveďte konečné dotvarování, proužky rukávců prohněte do mírných obloučků a brnění přilepte - nejprve bodově v oblasti ramen a po zaschnutí na bocích. Vystřihněte opasek 22 a začerněte ho z rubu. Přesné místo nalepení označeno není – pásek by měl kopírovat spodní hranu brnění. Nejprve jej bodově přilepte v místě přezky, obtočte kolem pasu a slepte vzadu k sobě.
Foto
Z rubu začerněte pouzdro na kord 23 a slepte k sobě (pouze v horní části!). Pouzdro přilepte k řemínku i k opasku. Vystřihněte bandalír 24, načerněte jej z rubu a přilepte bodově na figurku: v horní partii na levé rameno a v dolní k pravému boku – jak vám to vyjde. Slepte k sobě strany prachovnice 25, 26 a přilepte ji k bandalíru. Váček na střelivo slepte z dílů 27, 28 a přilepte na označené místo. Pásy 29 (2x) rozstříhejte na 12 dílků. Stočením na válečky z nich vymodelujte měrky na střelný prach. Připravte si jehlu s černou nití a válečkem nit provlékněte. Ustřihněte ji 1 cm od okraje a přilepte na vyznačené místo na bandalíru. Šest měrek nalepte v přední části a šest v části zad.
Přilepte límec 30 (místo nalepení límce není vyznačeno – orientujte se podle otvoru pro nasazení hlavy a límec lepte za přirozená místa dotyku). Nalepte nohy 31 a 32. Nohy místem slepení orientujte ke značkám, při správném nalepení jsou mírně rozkročeny. Na kulaté tužce stočte přibližně 10 cm silnější nitě 33 (zásobu doutnáku) a přilepte k opasku vedle prachovnice. Ke krku 34 nalepte obličej 35, pod bradu část 36 a hlavu odložte proschnout.
Pokračujte stavbou přilby – morionu. Slepte díly 37 a 38. Z dílů 39 a 40 složte tzv. zvon přilby a nalepte ho k dílům 37 a 38. Z rubu nalepte části 41 (2x). Přilbu zakončete hřebenem 41 (2x). Hřeben lepte k přilbě natupo.
Nyní dokončíte hlavičku. Nalepte nos 43 (ve vystřihovánce ho máte raději 2x). Knír 44, bradku 45 a vlasy 46 z rubu začerněte a také přilepte. Na hlavu nasaďte přilbu tak, aby bylo mušketýrovi co nejvíce vidět do obličeje. Hlavičku přilepte k figurce.
Do horního dílu podstavce 47 vyřízněte vyznačené otvory a zkompletujte s částmi 48 a 49. Dejte pozor, aby cedulka s označením mušketýra byla umístěna na prostředku (pomůže vám k tomu ryska na dílu 47). Nalepte figurku k podstavci. Přilepte střevíce 50 a 51 a k nim jazyky s mašlemi 52 (2x). Ke vnějším koncům kalhot nalepte ozdobné pentle 53 (2x). Z dílů 54 (2x) a 55 (2x) sestavte kord. Záštitu 56 začerněte z rubu, zaoblete a navlékněte na hlavici kordu. Bodově ji přilepte natupo. Kord zasuňte do pouzdra na opasku. Z dílů 57 (2x) a 58 (2x) zkompletujte dýku a přilepte na vyznačené místo na boku k opasku. K manžetám 59 (2x) přilepte vymodelované dlaně 60 a 61 – zatím je odložte proschnout.
Slepte pažbu muškety 62, 63 a 64. V horní části vznikne korýtko ve tvaru písmene v na umístění hlavně 65. Vyrobíte ji ze špejle dlouhé 6 cm, kterou obarvíte našedo a na jeden konec navinete proužek 67. K mušketě přilepte zámek 67 a spoušť 68. Další špejli dlouhou 10 cm nabarvěte načerno (díl 69), naviňte na její konec proužek 70 a přilepte vidlici – 71 (2x). Bez lepení nasaďte na paže ruce (pozor na záměnu pravé s levou). Zasuňte do vyříznutého otvoru v podstavci podpěru na mušketu a mušketu zkušebně umístěte. Dotvarujte dlaně a vše slepte. Ze silnější nitě dlouhé asi 6 cm vyrobte doutnák 72 a jedním koncem jej přilepte k zámku muškety a druhý dejte do mušketýrovi pravé ruky.
Konstrukce a slepení figurky