SpaceShipOne - házedlo

Sdílej
 
S novinkou v letech do vesmíru, tentokrát v oboru komerčního podnikání, jsme měli možnost seznámit se vloni v ABC číslo 22. SpaceShipOne, v překladu kosmická loď jedna, je prvním soukromým strojem, který opakovaně dopravil do vesmíru lidskou posádku. Sestavení modelu letounu je velice jednoduché

SLEPENÍ MODELU

Foto
Sestavení letounu je velice jednoduché. Podle návodné kresby (u vystřihovánky) slepte k sobě díly 1, 2 a ocasní plochy doplňte křídlem 3. Díly označené červeně olemovanými kroužky předem podlepte rýsovací čtvrtkou. Příď letounu vyztužte díly 4L-P, do otvoru vložte zátěž (1 Kč) a uzavřete jej díly 5L-P. Při použití různého papíru se házedlo může od konstrukčního prototypu váhově lišit - vyvážení modelu je nutné vyzkoušet za letu, který by měl být rychlý, klidný a rovný. Případné dovážení modelu je možné provést i podlepením a přidáním dílků tryskové výpusti 6L-P. Háček pod přídí slouží k vystřelování házedla gumovou nití o průřezu 1 x 1 až 3 mm, která pochopitelně není součástí vystřihovánky; materiál na výrobu jednoduchého praku zakoupíte v modelářské prodejně.

Foto
O VYSTŘIHOVÁNCE

S novinkou v letech do vesmíru, tentokrát v oboru komerčního podnikání, jsme měli možnost seznámit se vloni v ABC číslo 22. SpaceShipOne, v překladu kosmická loď jedna, je prvním soukromým strojem, který opakovaně dopravil do vesmíru lidskou posádku a otevřel tak cestu do kosmického prostoru i soukromým osobám. Unikátní experimentální projekt zahrnuje kromě SpaceShipOne také speciální stratosférický nosič-letoun White Knight, jehož vystřihovánku připravujeme. Dnes si můžete „na rozcvičení“ postavit kosmický letoun jako házecí nebo vystřelovací šipku. Model létá skutečně bleskurychle. Protože skutečný letoun má neobvyklou koncepci zadních VOP a SOP, pro zkvalitnění letových vlastností bylo nutné konstrukci papírového házedla doplnit celistvým křídlem.