M1025 HMMWV MilitaryEasy No.3/24

M1025 HMMWV MilitaryEasy No.3/24
Sdílej
 
Počátkem 80. let vypsalo velení US Army výběrové řízení na víceúčelové vozidlo označované HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Vojáci US Army i US Marine si HMMWV oblíbili a začali mu říkat jednoduše humvee hamví.

O PŘEDLOZE

Počátkem 80. let vypsalo velení US Army výběrové řízení na víceúčelové vozidlo označované HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Na vůz byly kladeny opravdu velmi tvrdé nároky - extrémní průchodnost terénem (60% stoupání, 40% boční náklon), variabilita nástaveb a výzbroje, snadná údržba a životnost asi 12 let při nejhrubším zacházení. Výběrové řízení vyhrála firma AM General a v březnu 1983 byl podepsán kontrakt na dodávku prvních 55 000 vozů. Vojáci US Army i US Marine si HMMWV oblíbili a začali mu říkat jednoduše humvee hamví.
Zlomový okamžik ve vojenské kariéře HMMWV přišel s vypuknutím konfliktu v Perském zálivu - operací se zúčastnilo na 20 000 vozů různých provedení. Válka v živém přenosu televize CNN přinesla na obrazovky po celém světě obrázky do té doby neznámého robustního terénního automobilu, který budil značnou pozornost. Nejenže se v armádě perfektně osvědčil, ale po humvee zatoužila i spousta civilistů a jejich zájem vedl k výrobě civilní verze pod označením HUMMER. Perlička na závěr - v naší armádě se používá jeden vůz ve variantě wagon.

NÁVOD NA SLEPENÍ


Do podvozkového dílu 1 vlepte bočnice 2 (pravá) a 3 (levá). Vytvarujte a slepte karoserii 4 a spojte ji s podvozkem. Připravte si kola z boků 5 (vnější) a 6 (vnitřní) a z běhounu 7. Hotová kola nalepte na osu 8 vyrobenou ze špejle podle šablony.

Autor

Konstrukce a stavba modelu Petr Šenfeld st.