Naši hmyzí velikáni 5 - Šídlo modré

Naši hmyzí velikáni 5 - Šídlo modré
Sdílej
 
Seriál papírových modelů s tématem hmyz v tomto ABC končí. Vybírali jsme pro vás největší druhy vyskytující se na území České republiky, abyste si jejich modely mohli slepit v životní velikosti.

Přípravné práce
Vystřihovánka zachycuje šídlo ve velikosti 1:1. Při práci na ní uplatníte nejen své výtvarné schopnosti, ale i smysl pro aranžování. Složit vystřihovánku není těžké, obsahuje však díly s drobnými detaily. Proto si při stříhání počínejte opatrně a s prací nepospíchejte. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem, ostatní díly obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čarou -.-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany a lomy jednotlivých dílů a případné nedostatky při lepení retušujte příslušným odstínem vodové i krycí barvy již během lepení.

Návod na sestavení

Z dílů 1, 2 a 3 slepte střední část tělíčka. Díly při lepení orientujte spojem k sobě. Nalepte natupo díl 4. Dále pokračujte lepením dílů tělíčka 5 (6x). Jednotlivé články na sebe nasouvejte a zajistěte lepidlem. Koncový článek 6 z rubu začerněte a přilepte. Zkompletujte hlavičku 7 a 8. Nalepte oči 9 a hlavičku spojte s tělem. Nohy 10 z rubu začerněte, vytvarujte a nalepte k tělíčku. Slepte rub a líc křídel 11, 12. Křídla nalepte na šídlo.
Vystřihněte pás stojánku 14 a postupně odzadu (místo lepení je označeno značkou) jej lepte k horní části stojánku 13. Po zaschnutí přilepte spodní část stojánku 15. Listy trávy 16 (4x) z rubu nabarvěte nazeleno, vytvarujte a zalepte do vyříznutých otvorů ve stojánku. Opatrně a postupně přilepte šídlo k trávě.
Plochu stojánku můžete polepit kousky suché kůry a na stojánek přilepte cedulku 17.