Svět pravěku III - Stegosaurus

Sdílej
 
V seriálu Svět pravěku - diorámata obyvatel druhohorní Země - už jste si slepili apatosaura a tyranosaura, ve třetím díle na vás čeká stegosaurus.

Svět pravěku V ABC
I. Apatosaurus (ABC 20)
II. Tyranosaurus (ABC 22)
III. Stegosaurus (ABC 24)
IV. Styrakosaurus (ABC 25/26)



O předloze

Stegosauři představovali skupinu býložravých dinosaurů, kteří dosahovali délky až 9 m. Kostěné štíty na hřbetě stegosaura sloužily jako obrana před masožravými ještěry, ale také k regulaci tělesné teploty.


Přípravné práce

Složit vystřihovánku není těžké. Přesto si počínejte opatrně a s prací nepospíchejte. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čárou .-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany a lomy jednotlivých dílů a případné nedostatky při lepení retušujte příslušným odstínem vodové i krycí barvy již během lepení.
Návod na sestavení

Nejprve vystřihněte a vytvarujte střední díl těla dinosaura 1. Z dílů 2, 3 slepte ocas a přilepte k tělu (díly k sobě lepte tak, aby se jejich spoje kryly). Pokračujte lepením krku dinosaura 4 a 5. Hlavičku 6 nabarvěte z rubu nahnědo, vytvarujte a nalepte na krk. Vystřihněte pás hřbetních štítů 7. K jednotlivým štítům nalepte jejich rubové části 8 až 30. Hotový pás se štíty při lepení k tělu orientujte značkou k hlavičce. Na konec ocasu přilepte bodce 31. Z dílů 32 a 33 sestavte levou přední nohu. Nohu přilepte k tělu za horní plochu stehna (styčná lepicí plocha je zde 3-4 mm). Otvor z vnitřní strany stehna je tvořen záměrně a nebude po sestavení vystřihovánky vidět. Slepte pravou přední nohu 34, 35. Obdobně zpracujte zadní nohy 36, 37, 38 a 39.
Pokračujte stavbou stojánku. Horní díl 40 po vystřižení pečlivě obkreslete na silnější karton. Vytvoříte tak spodní díl stojánku 43, který není obsažen ve vystřihovánce.
K dílu 40 (nezapomeňte do dílu vyříznout vyznačené otvory) nalepte plášť stojánku 41 a 42. Stojánek zespodu uzavřete vyrobeným dílem 43. Nohy dinosaura usaďte do otvorů ve stojánku po vyznačení ryskou a pečlivě přilepte natupo (tj. pouze za hrany papíru).
Dolní části nohou 44 (4x) prohněte do oblouku a přilepte natupo k terénu a dinosaurovi. Dioráma dokončete nalepením pozadí 45. Do čela stojánku můžete nalepit popisku 46. Na terén naaranžujte a přilepte drobné kaménky, písek, větvičky či suchý mech.