Svět pravěku IV - Styrakosaurus

Sdílej
 
Seriál diorámat Svět pravěku v ABC tímto dílem končí; jako poslední model si slepíte styrakosaura.

Předloha modelu
Tento dinosaurus dosahoval délky až 5 m. Dlouhé trny na okraji límce mu sloužily k obraně. Zuby mu neustále dorůstaly a nahrazovaly tak zuby opotřebené drcením tuhé rostlinné potravy. Pro představu o velikosti dinosaura je ve vystřihovánce otištěna silueta člověka v poměru k modelu.

Přípravné práce

Složit vystřihovánku není těžké. Přesto si počínejte opatrně a s prací nepospíchejte. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čárou .-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany a lomy jednotlivých dílů a případné nedostatky při lepení retušujte příslušným odstínem vodové i krycí barvy již během lepení.
Návod na sestavení

Nejprve vystřihněte a vytvarujte střední díl těla dinosaura 1. Vytvarujte a přilepte ocas 2. Ocas opatrně promáčkněte v naznačení a prohněte. Díly těla orientujte spoji k sobě. Nalepte krk 3. Do horní části hlavy 4 vystřihněte vyznačený otvor na roh a díl slepte (všechny díly hlavy 4, 5, 6 a 7 je nutné z rubu nabarvit příslušným odstínem hnědé barvy). Přilepte dolní čelist 5 a boční části 6 a 7. Po zaschnutí lepidla jednotlivé trny na hlavě mírně prohněte podle vyznačení. Naviňte a slepte díl předního rohu 8 a přilepte jej k hlavičce. Roh mírně prohněte směrem dozadu. Hlavu dinosaura zatím odložte a pokračujte lepením nohou. Slepte díly pravé přední nohy 9 a 10. Nohu přilepte k tělu za horní plochu stehna (styčná lepicí plocha je zde 3-4 mm, nohy pro snadnější umístění do stojánku zůstávají mírně v pohybu). Otvor z vnitřní strany stehna je tvořen záměrně a nebude po sestavení vystřihovánky vidět. Obdobně zpracujte zbylé nohy z dílů 11, 12, 13, 14, 15 a 16. Na krk nasaďte a přilepte hlavičku – orientujte se podle značek.
Pokračujte stavbou stojánku. Horní díl 17 si po vystřižení pečlivě obkreslete na silnější karton. Vytvoříte tak spodní díl stojánku 20, který není obsažen ve vystřihovánce. K dílu 17 (nezapomeňte do dílu vyříznout vyznačené otvory!) nalepte plášť stojánku 18 a 19. Stojánek zespodu uzavřete vyrobeným dílem 20. Nohy dinosaura usaďte do otvorů ve stojánku (zkontrolujte, zda stojí rovně) a pečlivě přilepte natupo (tj. pouze za hrany papíru). Nalepte pozadí 21. Vytvarujte prsty nohou 22 (4x) a přilepte je k terénu a dinosaurovi. Na přední stranu stojánku můžete nalepit cedulku s označením druhu dinosaura 23.
Na terén pro zvýšení dojmu opravdové přírody naaranžujte a přilepte drobné kamínky, písek, větvičky či suchý mech.