Panda velká

Panda velká
Sdílej
 
V dnešním čísle zahajujeme nový seriál vystřihovánek Nejohroženější zvířata světa. Na konci série bude vaše sbírka obsahovat šest modelů. Ke každému zvířeti najdete vždy i článek.

Přípravné práce
Vystřihovánka pandy je poměrně náročná na modelaci dílů a vyžaduje určitý smysl pro modelářskou improvizaci při lepení obtížných částí. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čarou .-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany, lomy papíru či nedostatky ve spojích lepených dílů retušujte příslušným odstínem vodové i krycí barvy již během lepení.

Návod na slepení

Nejprve vystřihněte a vytvarujte čumák pandy 1. Přilepte díl s očima 2. Na přední stranu čumáku nalepte vytvarovaný díl 3. Slepte a vytvarujte levou část hlavy z dílů 4 a 5. Při lepení si počínejte opatrně, nejprve slepte oba díly k sobě za dlouhou rovnou chlopeň a po zaschnutí pokračujte tvarováním oblasti krku. Sestavte obdobně i pravou část hlavy z dílů 6, 7 a hlavičku zkompletujte. Hlavičku zatím odložte.
Vykružte a slepte tělo 8. Vytvarujte střední díl pravé přední tlapy 9. Díl ramene 10 přilepte od jednoho konce dvou lepicích cípů (na dílu 9) ke druhému. Slepte spodní díl tlapy 11. Po zaschnutí k sobě přilepte plochou díly tlapy a vytvarujte ji. Zkompletovanou tlapu z rubu vlepte za lepicí chlopně do tělíčka 8 (horní část ramene zůstane vysunuta nad úroveň tělíčka – později ji překryjete nasunutím hlavy). Obdobně nalepte levou tlapu z dílů 12, 13 a 14. Zkušebně nasaďte na tělo hlavičku a dotvarujte ji. Při lepení hlavičky se nesnažte o její nalepení celoplošně, postačí její postupné bodové přichycení po obvodu. Vytvarujte uši 15, 16 a natupo je nalepte na hlavičku.
Pokračujte zpracováním dílu zadních nohou 17. Na koncích dílu stočte stehna pandy a slepte. Díl postupně lepte od středu zad (je označen značkou) a postupujte směrem dopředu. Stehna přilepte z rubu dílu 8. Jedná se o nejtěžší část vystřihovánky – pracujte opatrně. Vytvarujte lýtko pravé nohy 18 a přilepte tak, aby se spoje dílů kryly. Chodidlo 19 před přilepením v horní části mírně prohněte. Obdobně dokončete také levou nohu z dílů 20 a 21. Na závěr opatrně nalepte spodní díl bříška 22.
Vystřihněte horní část stojánku 23 a přilepte k němu boční části 24, 25. Při lepení se orientujte podle rohů dílu 23. Přilepte pandu podle své fantazie ke stojánku. Při lepení si pomáhejte protitlakem z rubu terénu směrem k pandě (dejte pozor, aby bylo dostatečné místo pro nalepení pozadí). Z tuhého kartonu o rozměru 12 x 9 cm si vyrobte dno stojánku – díl 26 (není obsaženo ve vystřihovánce) a stojánek jím uzavřete. Nalepte pozadí 27, na jeho rub si můžete umístit text o pandě z této stránky. Vystřihněte a z rubu nabarvěte nazeleno výhonky bambusu 28. Libovolně je rozmístěte po terénu (můžete je též použít k zakrytí nedostatků spojů). Chcete-li, nalepte na přední část stojánku cedulku s označením 29. Pro zvýšení dojmu opravdové přírody přilepte na terén kousky kůry, mechu nebo větvičky.


Nejohroženější zvířata světa v ABC

ABC č. 2 panda velká
ABC č. 4 nosorožec tuponosý
ABC č. 6 želva galapážská
ABC č. 8 kakapo soví
ABC č. 10 irbis horský
ABC č. 12 gorila horská