Nejohroženější zvířata světa 2 - Nosorožec tuponosý

Nejohroženější zvířata světa 2 - Nosorožec tuponosý
Sdílej
 
Nový seriál vystřihovánek pokračuje nosorožcem. Článek o tomto ohroženém druhu najdete na str. 20 a 21. Další pokračování seriálu uveřejníme již za měsíc, v ABC č. 6. Můžete se těšit na želvu sloní.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE
Vystřihovánka nosorožce je poměrně náročná na modelaci dílů a vyžaduje určitý smysl pro modelářskou improvizaci při lepení obtížných částí. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru které je třeba narýhovat tupým nožem jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čarou .-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany, lomy papíru či nedostatky ve spojích slepených dílů retušujte vodovými barvami již během stavby, případně vytmelte příslušným odstínem husté tempery.

NÁVOD NA SLEPENÍ
Nejprve vystřihněte a vytvarujte hlavu nosorožce z dílů 1, 2 a 3. Krk 4 k sobě nelepte samostatně. Postupně ho rozložený lepte k hlavě od nejdelší rovné chlopně po krajích směrem dolů. Stejně nalepte další část těla 5. Největší díl těla nosorožce, díl 6, opět přilepte rozložený postupně z rubu obvodu dílu 5 a nechte dobře zaschnout. Poté tvarujte a lepte samotný díl 6. Opatrně nalepte díl 7 a tělo zakončete dílem 8.
Vytvarujte levou přední nohu z dílů 9 a 10. Díly k sobě lepte tak, aby se jejich spoje kryly. Horní část nohy mírně promáčkněte a lepte za okraj z rubu na vyznačené místo na tělíčku. Lepicí plocha je 2-3 mm. Podobně zpracujte i pravou přední nohu z dílů 13 a 14. U zadních nohou, díly 11, 12, 15 a 16, lepte díl 11 a 15 celou plochou stehna. Slepte čtyři tříprstá kopýtka 17, 18 , 19 a 20. Kopýtka rozložte na rovné ploše tak, abyste na ně mohli zkušebně posadit nosorožce. Na vnitřní hrany nohou naneste lepidlo, nosorožce nasaďte na kopýtka a nechte dobře zaschnout. Na tlamu nalepte navýšení nozder 21 a 22. K očím přilepte díly 23 a 24. Uši 25 a 26 z rubu nabarvěte šedou barvou a přilepte. Z dílu 27 stočte první roh (v průběhu natáčení z rubu nanášejte lepidlo). Po zaschnutí roh mírně prohněte a přilepte na vyznačené místo. Sestavte druhý roh 28 a přilepte ho k hlavě natupo. Tlamu 29 z rubu také nabarvěte šedou a přilepte tak, aby byla mírně otevřená. Šedý bude i rub ocasu 30, podle vyznačení ho nastříhejte a přilepte.
Vystřihněte horní část stojánku 33 a přilepte k němu boční části 31 a 32. Při lepení se orientujte podle rohů dílu 33. Přilepte nosorožce natupo podle své fantazie ke stojánku. Při lepení si pomáhejte protitlakem z rubu terénu směrem k nohám nosorožce. Z tuhého kartonu o rozměru 14 x 7,5 cm si vyrobte dno stojánku – díl 34 (není obsažen ve vystřihovánce) - a stojánek s ním uzavřete. Nalepte pozadí 35. Chcete-li, nalepte na přední část stojánku cedulku s označením 36. Pro dojem opravdové přírody místy na terén nalepte jemný písek a kamínky.


 

Nejohroženější zvířata světa v ABC


ABC č. 2 panda velká
ABC č. 4 nosorožec tuponosý
ABC č. 6 želva galapážská
ABC č. 8 kakapo soví
ABC č. 10 irbis horský
ABC č. 12 gorila horská