Nejohroženější zvířata světa 3 - Želva sloní

Nejohroženější zvířata světa 3 - Želva sloní
Sdílej
 
Ve třetím pokračování seriálu Nejohroženější zvířata světa se budeme věnovat želvě sloní.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE
Vystřihovánka želvy je poměrně náročná na modelaci dílů a vyžaduje určitý smysl pro modelářskou improvizaci při lepení obtížných částí. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čarou .-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany, lomy papíru či nedostatky ve spojích slepených dílů retušujte vodovými barvami již během stavby, případně vytmelte příslušným odstínem husté tempery.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Nejprve vytvarujte a slepte hřbetní štíty krunýře 1, 2 a 3. Pokračujte přilepením bočních štítů 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 a 11. Obvodové díly krunýře 12 a 13 lepte po částech a zároveň krunýř tvarujte. Přilepte zadní štít 14. Z rubu obvodu nalepte díly 15, 16, 17, 18 a 19. Hotový krunýř odložte a pokračujte lepením těla želvy.
Z rubu základního dílu spodní části krunýře 20 nalepte díly 21 a 22. Vystřihněte díly těla 23 a 24. Horní chlopně dílů nejsou určeny k lepení, pouze zamezují průhledu krunýřem. Chlopně pomocí kulaté tužky nebo násadky štětce prohněte směrem dovnitř. Přední i zadní díl tělíčka lepte ke spodní části krunýře nejprve za trojúhelníkové spodní chlopně po menších úsecích. Při lepení díly současně tvarujte (spodní část krunýře v přední části mírně prohněte směrem nahoru). Boční části spodního krunýře ohněte až po dokonalém proschnutí a přilepte je k chlopním dílů těla.
Z dílů 25 a 26 vytvořte pravou přední nohu (při lepení dbejte, aby se spoje dílů kryly). Při lepení nohy k tělíčku orientujte spoj dílu 25 ke značce. Nalepte i levou nohu 27, 28 a zadní nohy 29, 30. Vytvarujte chodidla želvy 31, 32, 33 a 34. Chodidla rozložte na rovné ploše tak, abyste na ně mohli želvu zkušebně posadit. Na vnitřní hrany nohou naneste lepidlo, želvu nasaďte na chodidla a nechte dobře zaschnout. Přilepte ocásek 35. Z dílů 36, 37 a 38 slepte krk želvy. Pokračujte sestavením hlavičky 39 a 40. K hlavičce přilepte komplet spodní čelisti z dílů 41, 42 a 43. K očím doplňte díly 44 a 45. Hlavičku nasaďte na krk, přilepte natupo a zatím odložte. Zkušebně nasaďte krunýř na tělo a proveďte jeho konečné dotvarování. Krunýř lepte nejprve z jednoho boku a po zaschnutí lepidla opatrně z druhého boku. Nalepte hlavu.
K bokům stojánku 46 a 47 přilepte terén 48. Při lepení se orientujte podle rohů dílu 48. Podle své fantazie ke stojánku nalepte želvu. Při lepení si pomáhejte protitlakem z rubu terénu směrem k nohám želvy. Z tuhého kartonu o rozměru 85 x 115 mm vyrobte dno stojánku – díl 49 (není obsažen ve vystřihovánce) - a stojánek jím uzavřete. Nalepte pozadí 50. Chcete-li, nalepte na přední část stojánku cedulku s označením 51. Pro dojem opravdové přírody místy na terén nalepte jemný písek a kamínky.


Nejohroženější zvířata světa v ABC

ABC č. 2 panda velká
ABC č. 4 nosorožec tuponosý
ABC č. 6 želva sloní
ABC č. 8 kakapo soví
ABC č. 10 irbis horský
ABC č. 12 gorila horská