Zvonice z Oravy

Zvonice z Oravy
Sdílej
 
Po delší době uveřejňujeme na stránkách ABC model stavby. Jednoduchá vystřihovánka zvonice udělá určitě radost všem začínajícím modelářům.


PŘEDLOHA MODELU

Model představuje věžový typ zděné zvonice s dřevěnou nadstavbou z poloviny 19. stol. Předlohu zjednodušeného modelu (je zpracovaný bez bočního schodiště), byste našli ve skanzenu Múzeum oravskej dediny v Zuberci na Slovensku. Jde o kopii původní zvonice z roku 1860 z oravské obce Záskalie. Podobné zvonice patřily k architektonickým dominantám malých horských obcí. Zvuk bití zvonů oznamoval čas, svolával k modlitbám a bohoslužbám, ale i varoval při požárech nebo povodních.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Hrany, které budete nařezávat z lícové strany a ohýbat od sebe, jsou označeny plnou čarou, která je ukončena malou černou šipkou. Hrany označené čerchovanou čarou budete nařezávat z rubové strany a ohýbat k sobě. Výřezy ploch z dílů jsou označeny červenými úhlopříčkami.

NÁVOD NA SLEPENÍ


Vytvarujte obvodové zdivo zvonice 1 a vlepte do něho dvě zpracovaná okna 2 a dveře 3. Díl 1 uzavřete. Zpracujte dřevěnou nástavbu 4 a přiklepte ji k vytvarované střeše 5. Střechu 5 zespodu uzavřete podhledem 6. Vytvarujte čtyři díly 8, slepte z nich cibulovou stříšku, zespodu ji uzavřete dílem 9 a přilepte ji ke zpracované střeše 7. Nyní slepte oba dva střešní celky, které máte již připraveny, a osaďte je na zdivo zvonice 1. Půdorys zvonice zafixujte vlepením dílu 1 do terénu 10. Do střechy 8 zapíchněte špendlík nabarvený hnědou temperou. Po zaretušování hran temperovými barvami a nalepení modelu na pevnou podložku je práce ukončena.