Rogalo

Rogalo
Sdílej
 
Rogalo, závěsný kluzák, umožňuje klouzavý let bez pomoci motoru.

Konstrukce rogala je tvořena křídlem z nosných profilů z lehkých slitin a s potahem z polymerových materiálu. Křídlo má trojúhelníkový tvar, který je patentovaným vynálezem Francise Rogalla pro projekty NASA. Závěs pilota je umístěn pod křídlem v těžišti soustavy a nad hrazdou nutnou pro řízení letadla. Hrazda je pevně spojená lanky a kovovými profily s křídlem. Pilot řídí let vychylováním těžiště: vpřed – zrychlení, vzad - zpomalení, vlevo - zatáčení doleva, vpravo – zatáčení doprava. Startuje se většinou rozběhem z kopce, přistává se zpět na nohy v rovném terénu. Rozsah rychlostí moderních kluzáků je 25–130 km/hod. a hmotnost se pohybuje mezi 15-30 kilogramy. Maximální ulétnutá vzdálenost s pomocí termických proudů je 700 km.

www.wikipedia.org

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Díly 5, 6, 7, 12 a 13 podlepte čtvrtkou. Díly pro podlepení jsou značeny červenou značkou. Připravte si nit pro zavěšení modelu.

2. Lomové čáry, jež budete nařezávat z líce tisku, jsou opatřeny mimo kresbu dílu černou šipkou, která směřuje na lom. Čáry nařezávané z rubu tisku jsou značeny mimo kresbu bílou šipkou.

4. Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní - ploch označených čísly, kam mají být díly přilepeny. Výrazná černá čára (střed křídla) značí umístění nitě k zavěšení.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte díly 1 a 2 (levou polovinu křídla) a slepte je rubem k sobě. Po zaschnutí narýhejte. Stejně si připravte díly 3 a 4 (pravou polovinu křídla).

2. Na jednu z polovin křídla zalepte napevno nit v místě černé značky. Slepte obě poloviny křídel k sobě a nechte je zaschnout.

3. Středovou část 5 přilepte ke křídlu tak, aby koncové chlopně pro přilepení dílu 8 zůstaly neslepené.

4. Na spodní stranu křídla vlepte vzpěry 6 a 7. Přilepte malé koncové křídlo 8.

5. Slepte pilota z dílů 9, 10 a 11. Přidejte zavěšení pilota 12 a 13. Chlopně pro přilepení ke středové části 5 musí zůstat bez lepidla.

6. Na hrazdu přilepte výškoměr 14. Nakonec přilepte hrazdu s pilotem na vyznačená místa středového dílu 5. Model je určen pro zavěšení, ne jako házedlo.

KONSTRUKCE Ivo Zajíček
SLEPENÍ Ivo Zajíček
ŘADA technika
SÉRIE sport
NÁZEV Rogalo
MĚŘÍTKO 1:25
ROZMĚRY V CM D 17 V 8 Š 42
DOBA PŘÍPRAVY ± 2 hodiny
NÁROČNOST 3

NÁVODNÁ KRESBA

Klíčová slova:
vystrihovanka, model, rogalo