Psi lovců mamutů: Vyřešení pravěké záhady

Psi lovců mamutů: Vyřešení pravěké záhady
Sdílej
 
Jak mohli pravěcí lovci svými oštěpy a sekerami ulovit desítky mamutů najednou? Nejspíš měli chlupaté pomocníky.

 

 

Pravěcí lidé lovili mamuty a jejich příbuzné po celé miliony let. Teprve před 44-15 tisíci lety je ale dokázali zabíjet ve velkém. Na několika místech Evropy a Asie byla objevena hromadná „megapohřebiště“, na kterých se v haldách kupí pozůstatky stovek mrtvých mamutů srstnatých (Mammuthus primigenius).

Srovnané kosti

Přírodní katastrofa, která by zahubila celé stádo mamutů najednou, je podle všeho vytvořit nemohla. Megapohřebiště vznikala v průběhu stovek let. Kosti v nich bývají geometricky uspořádané, což vylučuje i možnost, že je sem například naplavila voda. Některé jsou opálené či opracované kamennými nástroji a u některých megapohřebišť se dokonce našly zbytky primitivních obydlí vystavených z kostí a klů.

Dobytí Arktidy: Bez psa by to ze Sibiře do Ameriky nešlo

Dobytí Arktidy: Bez psa by to ze Sibiře do Ameriky nešlo

Nejen vlci

Mamutí megapohřebiště tedy jednoznačně musí být dílem lidských rukou. Velkou záhadou pro vědce ale bylo, jak pravěcí lovci dokázali obrovská a bezpochyby nebezpečná zvířata pobíjet v takovém množství. Nyní se ji možná podařilo rozluštit.

Kromě mamutích kostí se v megapohřebištích našly i kosti psovitých šelem. Až dosud se myslelo, že všechny patří vlkům, kteří se na úlovku chtěli přiživit. Nové zkoumání kostí ale ukázalo, že mezi nimi jsou i kosti vlkům podobných psů. Z jejich zubů vědci vyčetli, že tito psi jedli jinou potravu než vlci. To může znamenat, že žili spolu s lidmi, pomáhali jim lovit mamuty a ti je za to krmili.

 

K noze!!! •  Karel Cettl

Užiteční pomocníci

Výhody lovu mamutů s pomocí psů jsou zřejmé: Psi mamuty našli rychleji než lidé. Jejich smečka je mohla obklíčit a zastavit, takže je lovci lehce dostihli. A zatímco psi na vybraného mamuta útočili a odváděli jeho pozornost, lovci ho svými primitivními zbraněmi udolali. Velcí a silní psi mohli lidem pomáhat i s odnášením částí úlovku, spíš jej ale střežili před konkurenčními predátory. Kosti vlků a lišek, které psi mohli zadávit, jsou na megapohřebištích  velmi hojné. Chlupatá ochranka zajišťovala, že kolem úlovku bylo bezpečno. Lovci se tak k němu mohli přestěhovat s celým táborem a postupně jej zpracovávat. Díky tomu měli dost potravy pro sebe i své psy.

Dávné přátelství

Doba, kdy se psi jako společníci lidí poprvé objevili, se dokonale shoduje s obdobím, v němž začala vznikat mamutí „megapohřebiště“. Důkazy o tom, že šlo o opravdové psy lovců mamutů, kteří si jejich společnosti cenili, přinesly další paleontologické nálezy. Jedním z nejvýznamnějších je 27 tisíc let stará psí lebka, která byla objevena u nás – v Předmostí u Přerova, kde se nachází jedno z evropských mamutích megapohřebišť.

Pocta pro psa

Mezi čelistmi psa se nachází úlomek mamutí kosti, který tam lidé zřejmě vložili krátce poté, co pes zahynul. Pravděpodobně šlo o součást pohřebního rituálu - poctu či projev úcty za jeho pomoc při lovu mamutů. Jiné lebky zase nesou stopy zahojených úrazů a zlomenin, z nichž se psi zřejmě vylízali jen díky tomu, že se o ně lidé postarali.

 

 

Nový druh pes dingo: 300 let stará záhada vyřešena

Nový druh pes dingo: 300 let stará záhada vyřešena

První hafan na světě si skočil s wingsuitem

První hafan na světě si skočil s wingsuitem

Psi makají ve vlastním psí fitku!

Psi makají ve vlastním psí fitku!

Klíčová slova:
pravek, pes, mamut
 

Články odjinud