Rohatí trpaslíci: Kamzíků přibývá, ale zmenšují se

Rohatí trpaslíci: Kamzíků přibývá, ale zmenšují se
Sdílej
 
Globální oteplování se v přírodě projevuje nejrůznějšími způsoby. Mimo jiné ovlivňuje velikost zvířat. Ta se teplem zmenšují.

 

 

Zvířata z chladnějších oblastí jsou větší než stejné druhy žijící blíž k rovníku. Má to své odůvodnění – čím je zvíře větší, tím menší má v poměru ke své velikosti povrch těla a tím méně tepla vyzařuje do okolí. Také je kompaktnější, díky své hmotnosti tak snadno neprochladne.

Vážení úlovků

Proč se ale některá zvířata začínají zmenšovat, přestože žijí na stále stejných místech? Zajímavou odpověď přineslo sledování váhy kamzíků horských (Rupicapra rupicapra) v italských Alpách, kde jde o lovná zvířata. Právě toho vědci využili a od osmdesátých let minulého století ulovené kamzíky vážili. Bylo jich přes deset tisíc! Výzkumníci se zaměřili na ročky (loňská mláďata obojího pohlaví), aby měli jistotu, že srovnávají váhu stejně starých zvířat.

 

Děti skal: Nenáročné vysokohorské kozy

Děti skal: Nenáročné vysokohorské kozy

Jak rychle zhubnout

Podle závěrečné zprávy se v průběhu monitorovaných let váha kamzíků snížila z průměrných 20 kg na současných 15 kg, tedy o čtvrtinu! Zároveň se v těchto letech průměrná teplota zvýšila o 3–4 oC. Aby kamzíci přílišnému teplu unikli, stěhují se do vyšších a chladnějších poloh, které se ale také oteplují. A výš už to nejde, kamzíci dosáhli zdejších horských vrcholů.

Příliš dlouhý odpočinek

Původně se vědci domnívali, že zmenšování kamzíků souvisí s nižší kvalitou pastvin. Satelitní snímky však ukázaly, že potravy je v horách stále stejně a její složení se nezměnilo. Příčinu proto začali výzkumníci hledat v chování zvířat. A jak se zdá, právě v tom bude klíč k řešení. V horku tráví kamzíci mnohem víc času odpočinkem ve stínu a na pastvu vycházejí jen ráno a večer. Navíc se jí věnují kratší dobu než dřív. To znamená menší příjem potravy a menší vzrůst.

 

 

Skáču dobře, skáču rád! •  Profimedia.cz

Víc hladových krků

Vliv na velikost kamzíků mají v posledních letech i ochranářská opatření a omezení lovu. Počet zvířat se díky tomu zvýšil, takže se o dostupnou potravu musí dělit mnohem víc zvířat než dříve. Vědci ale varují, že zmenšování může mít pro kamzíky fatální dopad. Menší zvířata se sice snáze vyrovnávají s vysokými teplotami, pokud ale oteplování nebude rovnoměrné v průběhu celého roku (tj. stejné v zimě i v létě), může přijít krutější horská zima, při níž drobní kamzíci snadno prochladnou, a mráz je zahubí.

Kdo bude další?

Kamzíci nejsou jediní, koho globální oteplování nutí ke snižování velikosti. Například ve francouzských Alpách obývají stejné prostředí s kamzíky i kozorožci a svišti a i u nich průběžně dochází ke zmenšování. I v jejich případech půjde spíš o vliv tepla na chování než o zhoršení potravní nabídky. Pokud oteplování podobně ovlivní i chování domácích zvířat, bude to mít v dalších letech dopad na zemědělskou produkci. Zvířata budou méně žrát, začnou snižovat svou váhu a o to méně z nich lidé získají masa. 

 

 

Skutečný hrůzný mutant? Jedovatý had s pavoukem na ocasu

Skutečný hrůzný mutant? Jedovatý had s pavoukem na ocasu

Robotučňák ve službách vědy

Robotučňák ve službách vědy

Pichlaví mazlíčkové

Pichlaví mazlíčkové

Klíčová slova:
zvire
 

Články odjinud