Hostina supa indického: Mrchožrouti se krmí první

Hostina supa indického: Mrchožrouti se krmí první
Sdílej
 
Supí hostina je pohled jen pro otrlé. Supi v Indii hnízdí na skalách, ale i ve městech, kde jim stačí ozdobné římsy budov.

 

Sup indický žije hlavně v jižnějších oblastech Indie. Jeho hlavní potravu tu tvoří mršiny skotu (v Indii, kde jsou krávy považované za posvátné, o ně není nouze), nepohrdne však ani odpadky sbíranými na smetišti. Ve volné přírodě hnízdí na skalách, ale ve městech mu je nahrazují nejrůznější výstupky a ozdobné římsy budov.

Sup tenkozobý: Nový a hned ohrožený

Sup tenkozobý byl jako samostatný druh uznán teprve nedávno. A hned se zařadil mezi nejkritičtěji ohrožené druhy. Stejně jako další supi v Indii má velký význam pro udržování čistoty měst. Jenže jejich prudký úbytek už se začal projevovat – mršiny nemá kdo odklízet a ty zůstávají ležet. To má nečekaný důsledek, v Indii se díky nadbytku potravy začali přemnožovat zdivočelí toulaví psi a stále častěji dochází ke konfliktu mezi nimi a lidmi.

Supí hostina je velká strkanice

Supí hostina – to je velká strkanice, žádná přednost u „stolu“. A je to pohled jen pro otrlé. Také je tady vidět, proč mají supi holé hlavy a krky – znečištěné peří by si neměli jak vyčistit (vodu nemilují a v Indii jí navíc není nadbytek).

Více o ptácích

Nazdobená slepice: Perlička supí mršiny nežere

Nazdobená slepice: Perlička supí mršiny nežere

Kopající písař: Opeřený mistr bojových umění

Kopající písař: Opeřený mistr bojových umění

 

Články odjinud