Bratrstvo nejen v černém s lidským hlasem

Bratrstvo nejen v černém s lidským hlasem
Sdílej
 
Jejich hlas dá jen těžko nazývat zpěv, ale patří do řádu pěvců. Jsou to tedy vzdálení příbuzní i takových mistrů, jako je slavík či kos.

 

 

Krkavec velký (Corvus corax) dal jméno celé čeledi krkavcovitých (Corvidae). Přestože se jejich hlas dá jen těžko nazývat zpěv, patří do řádu pěvců, jsou to tedy vzdálení příbuzní i takových mistrů, jako je slavík či kos. Díky tomu se krkavec pyšní titulem největšího pěvce v naší zemi.

Mezi pěvce je kromě komplikovaných svalů, které ovládají hlasivky, řadí speciální hlasový orgán, který ostatní ptačí řády postrádají. Krkavcovití sice svoje hlasové ústrojí nedovedou využívat k libozvučnému zpěvu, jsou ale díky němu mimořádně schopní imitátoři.

Mnozí z nich, včetně krkavců jsou schopni dokonce napodobovat lidský hlas.  

 

 

 

Dospělí krkavci vytvářejí v přírodě stabilní páry, žijí ve věrném manželství. Ale mladí ptáci se sdružují do větších skupin, učí se v nich sociálním vztahům a také jim to pomáhá přežít. V hejnu se snáze vyhnou nebo ubrání nepřátelům nebo snáze najdou či uloví potravu.

 

 

 

Krkavcovití ptáci ovšem zdaleka nejsou jen černí, do jejich příbuzenstva patří i černobílá straka s kovově lesklým peřím a sojka se zářivě modře, bíle a černě pruhovanými pírky na křídlech. Sojky jsou mezi krkavcovitým možná nejlepšími imitátory. V lesích dokonale napodobují „mňoukavé“ hlasy dravců, dovedou skřípat jako špačci ale jsou schopné napodobovat i takové zvuky, jako je psí štěkot nebo lidský hlas. Ochočená sojka je navíc nesmírně zábavný společník.

 

Více o krkavcích:

Agresivní vrány útočí na větší ptáky

Agresivní vrány útočí na větší ptáky

Krkavčí aliance: Mocenské intriky v ptačím světě

Krkavčí aliance: Mocenské intriky v ptačím světě

Rytíři z prérie: Kde se vzal vánoční krocan?

Rytíři z prérie: Kde se vzal vánoční krocan?

Klíčová slova:
ptak, havran, krkavec
 

Články odjinud